Gradonačelnik Ivan Penava, s pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darkom Dimićem, u svom je uredu primio predstavnike Hrvatske bratske zajednice.

Predstavnici Hrvatske bratske zajednice, iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u Hrvatsku su stigli krajem lipnja kada je u Zagrebu održan veliki koncert Hrvatske bratske zajednice pod sloganom „Već 130 godina ponosno promičemo hrvatsku kulturu i baštinu. Kroz generacije...zajedno!“. Doputovalo je tim povodom u našu zemlju 12 folklornih skupina mladih i 19 skupina odraslih s oko 900 izvođača i 1000 članova njihovih obitelji i prijatelja, članova Hrvatske bratske zajednice.

Nakon festivala skupine su se uputile na turneju po Hrvatskoj i okolnim zemljama, a folklorni ansambl Sv. Juraj iz Cokeburga, predvođen predsjedništvom zajednice, posjetio je Vukovar.

Na prijemu kod gradonačelnika bili su predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward Pazo, izvršni potpredsjednik Franjo Bertović te glavna tajnica i rizničarka zajednice Bernadette Luketich Sikaras. Predsjednik Pazo zahvalio se na gostoprimstvu.
Izrazito smo sretni biti danas ovdje, u Vukovaru. Zadovoljstvo nam je bilo razgovarati s gradonačelnikom o gradu Vukovaru i životu u Hrvatskoj. Veseli nas posjet Vukovarskom vodotornju, simbolu obrane grada i cijele zemlje. Razumijemo i poštujemo žrtvu koju su branitelji podnijeli u Domovinskom ratu, to se ne smije zaboraviti. Trudimo se očuvati hrvatsku tradiciju u svojoj zajednici i nadamo se kako ćemo uspijevati to čini i u budućnosti“, rekao je Pazo.

Gradonačelnik Penava zahvalio je predstavnicima Hrvatske bratske zajednice na posjeti te im je poželio ugodan boravak u Vukovaru.
Uvijek mi je čast i zadovoljstvo susresti se s hrvatskom dijasporom. Članovi Hrvatske bratske zajednice u SAD-u svakog dana predano rade kroz niz podružnica na očuvanju hrvatske baštine i svojih korijena. Još uvijek, unatoč velikoj udaljenosti, govore hrvatski jezik, plešu i pjevaju hrvatske plesove i pjesme i čuvaju sve ono što je dio našeg identiteta. To svjedoči njihovom trudu i radu te im od srca čestitam. Osim toga, uključili su se među prvima u obnovu Vukovarskog vodotornja, a model obnove preuzeli smo upravo od hrvatskih zajednica u inozemstvu. Vjerujem kako će s ponosom gledati u svoje ime uklesano na vrhu našeg Vodotornja“, rekao je gradonačelnik Penava te im se zahvalio na donaciji i posjeti našem gradu.

Podsjetimo, Hrvatska bratska zajednica donirala je za obnovu Vukovarskog vodotornja 350.000 kuna (46.452,98 eura) kojeg će posjetiti u sklopu obilaska Vukovara.