S 1.257 kuna po glavi stanovnika Vukovar je prvi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za sport prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2021. godini te sukladno analizi portala gradonačelnik.hr.

Na tu temu gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima, zamjenikom Filipom Sušcem i ravnateljem JU „Sportski objekti Vukovar“ Ivanom Szabom je održao konferenciju za medije te istaknuo zadovoljstvo postignutim rezultatima.

„Nakon što smo se koncem 2022. godine okitili titulom najboljeg velikog grada u RH u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika te nakon nagrade za najljepši vrtić velikih gradova u RH, sada imamo još jedno veliko priznanje na koje smo ponosni. Ukupan iznos koji smo uložili u sport u 2021. godini je 29.134.908,00 kuna što nas je svrstalo na 9. mjesto u Hrvatskoj, a kada se taj iznos podijeli s brojem stanovnika prvi smo na ljestvici hrvatskih gradova. Cilj nam je svo ovo vrijeme razvijati sportsku infrastrukturu s posebnim naglaskom da na sve moguće načine omogućimo građanima zdrav i kvalitetan život kroz bavljenje sportom. Trudimo se maksimalno osigurati sve potrebne uvjete kako bi svatko za sebe mogao pronaći po nešto kada je riječ o sportu. Prošlo razdoblje obilježila su velika ulaganja, a ove godine nas očekuje njihov nastavak. Zadovoljstvo nam je vidjeti da je Vukovar izrastao u lijep i moderan grad koji nudi mnoštvo sadržaja za svakoga, kako mladim ljudima, tako i svim ostalima bez obzira na životnu dob. Veliku pozornost poklanjamo zdravom okruženju i načinu života te mi je drago vidjeti da to analiza brojki i struka potvrđuju.“, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Ivan Penava.

Ravnatelj Sportskih objekata Vukovar Ivan Szabo izrazio je veliko zadovoljstvo što Grad Vukovar sa Zajednicom športskih udruga Grada Vukovara, kao i svim sportskim udrugama prepoznaje potrebu da ulaganjima utječe direktno na kulturu života svih sugrađana, podižući kvalitetu njihova življenja. „Od samog osnutka Javna ustavnova „Sportski objekti Vukovar“ ne djeluje samo radi održavanja sportskih objekata, već je aktivno uključena u razvoj sportskih programa i aktivnosti. Smatramo kako nije dovoljno imati kvalitetnu infrastrukturu, već se moraju ponuditi i kvalitetni sadržaji. Mi trenutno upravljamo s 9 sportskih objekata na području grada te kroz njih prođe oko 350 tisuća korisnika na godišnjoj razini. Najveći broj otpada na naše plivalište i fitness centar sa gotovo 160 tisuća korisnika godišnje. Sve veći broj korisnika i naših građana aktivno koriste naše sadržaje i programe. Također, često smo i domaćini raznim sportskim ekipama, što je vrlo dobar pokazatelj naše kvalitete. Smatram kako baš zbog kvalitete korisnici i ekipe vrlo rado dolaze i borave kod nas.“, ističe Szabo te dodaje kako se na području Vukovara u posljednjih nekoliko godina profiliralo nekoliko velikih sportskih manifestacija poput Vukovarskog polumaratona, Memorijalni turnir vukovarskih branitelja U14, Vukovarskih 198, BRUT Vukovar, košarkaški turnir 3 na 3 te brojne druge.

2021. godina po pitanju ulaganja u sportsku infrastrukturu vrlo je značajna jer je to godina kad je završen veliki kapitalni projekt – izgradnja novog, modernog, atletskog stadiona čije zdanje je danas na ponos našeg grada. Taj projekt bio je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara te je njegova vrijednost bila nešto više od 12 milijuna kuna. Također, 2021. godine krenula je i izgradnja novog, natkrivenog boćališta – jedinog takvog u Vukovarsko-srijemskoj županiji čija vrijednost je bila preko 1,5 milijuna kuna. Tako sada u sklopu Športsko-rekreacijskog centra Lijeva bara Vukovar postoji boćalište koje udovoljava svim uvjetima potrebnim za održavanje velikih državnih natjecanja, a lokalni boćarski klubovi svakodnevno uživaju u njemu provodeći vrijeme uz boćanje.

Uz ova dva velika projekta, 2021. godinu obilježila je i sanacija boćališta u Ulici Dragutina Renarića što je bilo na korist rekreativaca koji se u tom dijelu grada bave boćanjem, učinjene su određene sanacije i na stadionu HNK Mitnica kojega smo 2022. godine pomogli s izgradnjom novog travnjaka s umjetnom travom, a novom sportskom opremom opremljena je i Sportska dvorana Borovo naselje, koja od ove godine nosi naziv „Danijel Rehak“.

Također, na području grada ugrađene su i sprave za vanjska igrališta, osigurano je i klizalište za zimske mjesece, a podršku smo redovno davali i sportskim klubovima na području grada te Javnoj ustanovi „Sportski objekti Vukovar“.

U 2022., kao i u 2023. godini nastavljeno je redovito financiranje sportskih aktivnosti na području grada, sanacija sportskih igrališta, modernizacija Sportske dvorane „Danijel Rehak“ u Borovu naselju koja je energetski obnovljena, a kao i svake godinu, veliku popularnost je u zimskim mjesecima 2022. uživalo klizalište.

U narednom razdoblju u planu je izgradnja tenis dvorane u Borovu naselju, dok je u sklopu projekta „Adica“ predviđena izgradnja adrenalinskog parka i zip-linea koji će doprinijeti ponudi grada Vukovara, njegovoj sportskoj atraktivnosti i dodatno ga unaprijediti na karti turističkih destinacija, sporta i rekreacije.