U Gradskoj knjižnici Vukovar održana je završna konferencija projekta „Znati je fora“ – osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju, a ispred Grada Vukovara konferenciji je nazočio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić, pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš kao i ravnatelji i ravnateljice vukovarskih osnovnih škola, ravnateljice vukovarskih vrtića te predstavnici partnera na projektu - Razvojne agencije Vukovar. 

Nositelj EU projekta bio je Grad Vukovar, a putem njega je bilo zaposleno 32 pomoćnika u nastavi koji su pružali uslugu pomoći za 38 djece u 7 osnovnih škola na području Vukovara. Ukupna vrijednost projekta bila je 192.403,20 eura od čega su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda iznosila 182.783,04 eura.

Ovom prilikom zamjenik Sušac istaknuo je kako je riječ o vrlo korisnom projektu kojim se omogućuje potrebna pomoć djeci, a najavio je i planove za buduće razdoblje. "U planu nam je ponovno se prijaviti na poziv te smo za njega u potpunosti spremni. Za narednu školsku godinu osigurati ćemo 31 pomoćnika u nastavi koji će pružati pomoć za 38 djece.", rekao je Sušac te zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi projekta.

Nazočnima se obratio i pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić, koji je ovom prilikom rekao da je kraj školske godine vrijeme kada se ocjenjuju projekti provedeni tijekom godine i temeljem toga se rade novi planovi. "Utvrdili smo potrebu za pomoćnicima i u novoj školskoj godini, a s obzirom kako je ovaj projekt bio vrlo kvalitetan i koristan, s njim ćemo i nastaviti. Dakako, ovo nije jedini projekt kojeg Grad Vukovar provodi kada su u pitanju naši osnovnoškolci. Njima i njihovim roditeljima stojimo uvijek na raspolaganju.", rekao je Dimić.

Voditeljica projekta Ruža Veselčić Šijaković pojasnila je kako je projekt trajao 10 mjeseci i proveden je u svih osnovnim školama kojima je osnivač Grad Vukovar. "Projekt se pokazao vrlo uspješnim kako za djecu kojima je potrebna pomoć u nastavi, tako i za pomoćnike koji su na ovaj način ostvarili radni odnos. Očekujemo novi poziv i nastavljamo s provedbom projekata na korist najmlađih.", rekla je Veselčić Šijaković.

Ravnateljica OŠ Mitnica Dubravka Lemac rekla je da, otkad pomoćnici u nastavi rade s djecom koji za njima imaju potrebu, vidi se veliki pomak i napredak.