Grad Vukovar je s predstavnicima braniteljskih udruga, ustanovama, institucijama i svećenstvom započeo s organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

23. rujna 2024. održana je 1. sjednica Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2024. na kojoj su utvrđene smjernice za ovogodišnji program.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2024. održat će se pod sloganom „VUKOVAR – MJESTO POSEBNOG DOMOVINSKOG PIJETETA“ a Kolonu sjećanja predvoditi će hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima hrvatske policije koji su branili Vukovar.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, ujedno i predsjednik Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2024. siguran je kako će i ovogodišnje obilježavanje proteći dostojanstveno. „18. studenoga dan je kada su samo i jedino važne žrtve Vukovara, i upravo zbog njih i ovoga ćemo puta, 33 godine nakon progona iz svojih domova koračati vukovarskim ulicama u molitvi i miru. Zahvalan sam svakom pojedincu koji toga dana zajedno s nama prolazi križnim putem brojnih Vukovaraca, suosjećajući s našom žrtvom i patnjom koju smo podnijeli 1991. godine. Od srca vam hvala, što iz godine u godinu dolazite u Vukovar i odajete počast žrtvi!“, istaknuo je Penava.

Kako bi organizacija i provedba događaja protekla bez tehničkih te bilo kakvih drugih poteškoća, Grad Vukovar će u skorije vrijeme objaviti upute sudionicima koji iz svih krajeva Lijepe naše, ali i inozemstva 18. studenoga pristižu u Vukovar kako bi se Kolona sjećanja neometano mogla kretati zadanom trasom od Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro “ Vukovar sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a sve s ciljem dostojanstvenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.