Povodom Dana državnosti delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom odala je počast na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata prisjećajući se tako onih koji su svoj život utkali u oltar Domovine te omogućili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Gradonačelnik Ivan Penava je svim Hrvaticama i Hrvatima te svima koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske. "Danas uputimo svoje zahvale svima koji su svoje živote dali za našu domovinu, izrazimo ponos slaveći sva njena ostvarenja te nastavimo zajedno doprinositi njezinom boljitku.", rekao je Penava te naglasio kako na 32. obljetnicu hrvatske državnosti ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem u državi. "32 godine nakon imamo svoju državu i postigli smo ključne ciljeve, članica smo Europske unije i NATO saveza, no isto toliko godina poslije, glavni krivci za bijele križeve na ovome groblju nisu izvedeni pred lice pravde, svjedočimo tome da smo izgubili 400 000 stanovnika, da smo prvi po korupciji u Europi, da nam je kupovna moć sve manja. S tim danas, 32 godine nakon ne smijemo biti zadovoljni i to su stvari koje moramo mijenjati.", dao je zaključiti Penava. 

Molitvu na groblju i svetu misu za Domovinu u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio je župnik Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić.