Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima je obišao novoobnovljeni križ u Ulici Vijeća Europe te je nazočio posvećenju križa i molitvi koju je predvodio župnik Župe BDM Kraljice mučenika Zvonimir Martinović.

Radove na obnovi križa u potpunosti je financirao Grad Vukovar, a vrijedni su 16.887,50 eura s PDV-om. Restauratorske radove izvodila je tvrtka Econ d.o.o., dok je nadzor provela tvrtka Stari grad d.o.o.

Gradonačelnik Penava istaknuo je važnost obnove križeva i kapelica te očuvanja sakralne baštine u Vukovaru.
„Dugi niz godina aktivno brinemo o kulturnoj baštini grada Vukovara, a između ostaloga tu je, naravno, i sakralna baština. Križeve obnavljamo redom, u dogovoru sa svećenstvom svih crkava. Jako mi je drago da se broj obnovljenih križeva u gradu povećava i da tako čuvamo tradiciju i uspomenu na one koji su ih gradili. Ključno je prepoznati da se radi o povijesnoj baštini grada i na tom tragu već promišljamo o novom projektu, a to je obnova križeva krajputaša. Nekada su se dizali u razne svrhe, od dobrog uroda do zdravlja obitelji, a danas, kako su se vremena i poslovi promijenili, križevi su postali zanemareni. Brigom o njima ostajemo vjerni svojim korijenima i tradicionalnim vrijednostima koji nam u današnje vrijeme jedini daju čvrsto uporište“, poručio je gradonačelnik Penava naglasivši kako će se obnova križeva i sakralne baštine nastaviti u svrhu obnove i jačanja društva u našem gradu.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako se radovi na sakralnoj baštini u gradu Vukovaru rade sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela.
„U dogovoru s konzervatorima križeve i sakralnu baštinu obnavljamo tako da im izgled ostaje izvoran, a sam proces vrlo zahtjevan, pa samim time i cjenovno viši. No, unatoč tome, nastavljamo sa sanacijom sakralne baštine. Trenutno se izvore radovi na sanaciji križa na Starom katoličkom groblju, gdje smo već jedan, središnji, križ sanirali. U suradnji s konzervatorima radimo i na sanaciji postolja kapele kod crkve sv. Filipa i Jakova za buduće postavljanje replike sv. Ivana Nepomuka. Radovi su pri kraju, a to će biti još samo jedan u nizu sakralnih objekata koji će biti obnovljeni“, rekao je pročelnik Čulig.

Podsjetimo, do sada je u obnovu križeva i kapelica utrošeno oko 180.000 eura s PDV-om. Nedavno je obnovljen te posvećen i križ u Ulici Šamac na kojemu su izvedeni radovi iznosili 26.000 eura s PDV-om. Taj je križ i kulturno dobro pa su se radovi izvodili uz odobrenje Konzervatorskog odjela.

Osim njega, obnovljeni su i Bećarski križ, pravoslavni križ u Ulici Vladimira Nazora, središnji kameni križ na Starom katoličkom groblju, kapelica Majke Božje u Ulici Bana Josipa Jelačića, pravoslavni križ na križanju ulice Sajmište i Trga Matije Gupca, križ na križanju Bogdanovačke ulice i Ulice Eugena Kvaternika te kapelica sv. Marije u Ulici Bana Josipa Jelačića.

Također, 2020. godine Grad Vukovar financirao je i obnovu kapelice sv. Roka u vrijednosti radova od 119.450,00 eura uz sufinanciranje Ministarstva kulture u iznosu od 69.016,00 eura.