Gradonačelnik Ivan Penava obišao je sa suradnicima višestambene zgrade na adresama Trg Republike Hrvatske 4 i Vladimira Nazora 1 na kojima je završena energetska obnova te je tom prilikom
izrazio zadovoljstvo radovima i novim izgledom zgrada.
Iznova i iznova pozivamo predstavnike stanara i stanare višestambenih zgrada da se prijavljuju na natječaje energetske učinkovitosti jer, uz velika sredstva kojima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira obnove, dolazi do iznimnih promjena u potrošnji sredstava za režijske troškove, točnije za toplinsku energiju, a koja je i najveći izdatak. Naravno, stanarima je vrlo važan i ljepši te zdraviji ambijent za život, što se apsolutno postiže energetskom obnovom“, rekao je gradonačelnik te je istaknuo i ljepotu vanjskog  izgled zgrada koji uljepšava cjelokupnu vizuru Vukovara.

Gradonačelnik je dao naglasiti i važnost ekološke osviještenosti koja se postiže ugradnjom solarnih panela, a koji istodobno donose smanjenje i računa za električnu energiju.
Lijepa priča kojoj se treba priključiti što više ljudi. Na ovome projektu, nažalost, Gradu Vukovaru nije bilo omogućeno participirati u obnovi zbog uvjeta iz natječaja, no u suradnji s gradskom tvrtkom Tehnostan osmisli smo način te smo financirali projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu“, pojasnio je gradonačelnik Penava te je stanarima zgrada poželio ugodan boravak u „novim“ zgradama.

Direktor gradske tvrtke Tehnostan Ivan Krajnović pojasnio je kako je Tehnostan u projektu sudjelovao kao upravitelj obje zgrade  i kao predstavnik investitora u postupku obnove.
Sudjelovali smo u projektu u kompletnom procesu, od projektne dokumentacije do završnih radova. Energetska obnova obuhvaćala je radove zamjene pročelja, fasade, stolarije, krova, energetski učinkovite rasvjete na zajedničkim dijelovima zgrade te izrade fotonaponskih elektrana i sunčanih kolektora za pripremu tople vode na zgradi Trg Republike Hrvatske 4“, pojasnio je direktor Krajnović.

Ukupna vrijednost obnove obje zgrade iznosi 1.344.072,44 eura, od toga je za zgradu na adresi Trg Republike Hrvatske 4 utrošeno 753.852,33 eura, dok je za zgradu na adresi Vladimira Nazora 1 utrošeno 590.220,11 eura. Intenzitet potpore za obje zgrade iznosio je gotovo 80 %.

Obnovom zgrada stanarima je poboljšana kvaliteta života, a projektom su utvrđene i uštede godišnje potrebne energije za grijanje zgrade od 75 %.

Zgrade su obnovljene sredstvima osiguranim putem natječaja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.