U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija EU projekta Čista energija za Vukovar koji je ukupne vrijednosti 259.470,62 eura od čega su 83,76%, odnosno, 217.330,02 eura bespovratna sredstva.

Cilj projekta je izrada projektno-tehničke dokumentacije kao preduvjet koji će omogućiti korištenje geotermalne energije na području Vukovara čime će se proizvoditi energija s manjom emisijom ugljika i osigurati povećana sigurnost opskrbe. Sukladno projektnoj dokumentaciji u planu je i druga faza projekta koja se odnosi na izvođenje radova na bušotinama, ispitivanju kapaciteta i temperature vode.

"Riječ je o jednom od ključnih strateškh projekata na području našeg grada. Projekt će nam omogućiti analizu stanja i izradu projektno-tehničke dokumentacije koja nam je potrebno kako bismo pristupili izgradnji prve bušotine. U sljedećem razdoblju obvezani smo napraviti i istražnu bušotinu. Istraživanjem i korištenjem geotermalne energije u budućem vremenu možemo značajno smanjiti troškove građana.", rekao je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig koji je ujedno i voditelj projekta istaknuo je kako je i ranijim studijama iz 2017. godine dokazan potencijal geotermalnih izvora na području Vukovara. "Geotremalna energije u Vukovaru bi se koristila za gradsko grijanje i grijanje višestambenih objekata, ali i moguće zagrijavanje staklenika putem topline. Prednost je izrazito dobra mreža grijanja na području grada pa sa minimalnim ulaganjima i sa budućim geotermalnim vodama možemo ostvariti velike benefite. Cijelo područje grada Vukovara je potencijalno područje, a interes nam je bušotinu izgraditi što je moguće bliže toplanama kako bi se mogli priključiti na sustave, no istraživanja će nam pokazati. Temperatura vode kreće se oko 60 - 70 stupnjeva.", rekao je Čulig.

Nakon uvodnih obraćanja, prezentirani su ciljevi projekta te je dodatno pojašnjen značaj iskorištavanja geotermalnih voda na području našega grada.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".

Nositelj projekta „Čista energija za Vukovar“ je Grad Vukovar, a projektni partner je EFLA Consulting Engineers.