U sklopu projekta Vukovar, odnosno projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara“ u tijeku su radovi na izvođenju priključaka na sustav javne odvodnje.

Radove na izvođenju kanalizacijskih priključaka u Ulici Buždak obišli su gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik Filip Sušac i direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov sa suradnicima.

Projektom su omogućeni besplatni priključci na sustav javne odvodnje za 2290 korisnika čime se dodatno poboljšava kvaliteta života građana Vukovara i okolice, a ovakvim projektima uvelike se smanjuje onečišćenje okoliša. Od ukupno 2290 priključaka, do kraja veljače izvedeno je 924 priključka.

"Riječ je o dijelu projekta aglomeracije Vukovar teškom 362 milijuna kuna koji doživljava svoje završne faze. Danas smo posjetili naše sugrađane koji će u sklopu projekta dobiti besplatan priključak na sustav javne odvodnje što će u konačnici dodatno poboljšati kvalitetu njihova života.", rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako se kraju približavaju radovi i na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda.

Radovi se izvode u 3 grupe (grupa 1 i 2 obuhvaćaju područje Borova, a grupa 3 područje Vukovara, Lipovače i Bogdanovaca). Vrijednost projekta izvođenja priključaka na sustav javne odvodnje je 1.166.346,00 eura (8.787,833,94 kuna) bez PDV-a, odnosno 1.457.932,50 eura s PDV-om (10.984.792,42 kuna s PDV-om)

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov pojasnio je kako 2290 priključaka znači ukidanje isto tolikog broja sabirnih jama. "Ovim projektom činimo još jednu dobrobit jer sprječavamo odlijevanje fekalnih voda u okoliš i u podzemne vode koje u konačnici opet koristimo za obradu, prerađujemo ih i trošimo. Kraj radova očekuje se do kraja kolovoza 2023. godine. Nakon završetka projekta pokrivenost kanalizacijskom mrežom na području Vukovara biti će na vrlo visokom stupnju. Ostalo je još 1100 priključaka koje smo prijavili na projekte te se nadamo kako ćemo i njih uskoro spojiti na sustav javne odvodnje. Interes nam je istu kvalitetu usluge omogućiti svakom kućanstvu u Vukovaru.", rekao je direktor Tišov.

Svrha projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ je poboljšati vodoopskrbu i odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar. U okviru ovog projekta obrađuje se problematika vodoopskrbe i odvodnje te su predložena optimalna rješenja za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novo priključenih stanovnika na projektnom području te općenito zaštite okoliša.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ u iznosu od 70% financiran je od strane Europske unije, 12% od strane Vlade Republike Hrvatske, 12% sredstava je Hrvatskih voda dok preostali dio financiraju jedinice lokalne samouprave obuhvaćene projektom (Vukovar, Bogdanovci, Borovo i Trpinja).