Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović obišli su radove na komunalnom pristaništu „Marina".

Komunalno pristanište „Marina" imati će svrhu priveza čamaca i drugih plovila za sport i razonodu građana grada Vukovara. Lokacija postavljanja pontona za privez plovila pozicionirana je uz desnu obalu Dunava, a pristanište se sastoji od vodnog prostora za vez plovila, zaštitnog pontona od plutajućih naplavina, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde.

Izgradnjom pristaništa osigurati će se ukupno 140 vezova za čamce i plovila, od čega 90 vezova duljine 8 metara i 50 vezova duljine 12,5 metara. Privez plovila u pristaništu omogućen je preko pontonskog gata za vez plovila koji je položen paralelno s obalom u duljini od 265 metara, dok je pontonski gat za zaštitu od naplavina i od santi leda u duljini 48 metara položen okomito na obalu koji ujedno i služi kao oslonac za pristupni most putem kojeg je korisnicima pristaništa osiguran pristup čamcima i plovilima sa kopnene strane.

„Veliko nam je zadovoljstvo da je Lučka uprava Vukovar ovaj projekt izgradnje komunalnog pristaništa Marina privela kraju. Potrudili smo se dati svoj doprinos vizuri grada s rijeke Dunav", rekao je ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović te najavio nove projekte. „Projekt uređenja lučice na Otoku sportova za koju je dokumentacija spremna, a osim toga proširivati će se putničko pristanište s obzirom da sve više turista u grad pristiže s riječnih kruzera", pojasnio je.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako će najviše koristi od Marine imati upravo građani grada Vukovara i svi građani okolnih mjesta za privez svojih plovila. „Ovo pristanište je jedan skroz novi sadržaj na budućoj trasi šetnice prema Vučedolu koja je u fazama izgradnje. Također, na ovome mjestu izgraditi će se novi lukobran sa 10 dodatnih hektara zemlje kojim će Vukovar dobiti vrlo atraktivnu površinu neposredno središtu grada te se apsolutno otvoriti Dunavu, što je svakako u skladu s poviješću i tradicijom Vukovara", zaključio je Penava.

Projekt izgradnje komunalnog pristaništa „Marina" u Vukovaru je financiran Odlukom Vlade Republike Hrvatske, sredstvima iz državnog proračuna RH putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 8.750.000,00 kn te financijskim sredstvima u iznosu od 500.000,00 kn od strane Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji komunalnog pristaništa „Marina" u Vukovaru sklopljen je u mjesecu lipnju 2018. godine sa zajednicom gospodarskih subjekata koju zastupa Marinatek Adriatic d.o.o. iz Šibenika, a okončanje radova na izgradnji očekuje se tijekom siječnja 2019. godine.