Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček uručili su ugovore građanima koji su posao dobili u okviru javnih radova kroz program „Aktivacija nezaposlenih osoba na poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava" koji se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Ovom je mjerom zaposleno 25 osoba na vrijeme od šest mjeseci.
Putem Javnih radova izvršiti će se radovi na čišćenju drveća i niskog raslinja na području park šume Adica (korito rijeke Vuke) koje je u dosta zapuštenom stanju jer nije obuhvaćeno planom održavanja javnih površina. Vršit će se radovi na održavanju poljskih puteva na području Vučedola. Također, na području grada Vukovara nalazi se veliki broj parcela koje su u vrlo zapuštenom i neuređenom stanju, a neke od njih su se čak pretvorile u divlje deponije jer nisu obuhvaćene u planu održavanja javnih površina. Na navedenim parcelama vršit će se radovi na prikupljanju otpada koji su deponirali građani, a sve kako bi se suzbilo širenje zaraze i omogućio zdrav i ugodan život lokalnog stanovništva. Parcele je potrebno iskrčiti, revitalizirati te dovesti u stanje redovitog održavanja kako bi se omogućili pristupi parcelama javnim službama u slučaju požara i poplava te kako bi naše buduće generacije imale zdraviji, kvalitetniji i ljepši život u okolini gdje žive.
Gradonačelnik Penava rekao je kako su javni radovi vatrogasna mjera što se tiče zapošljavanja te da je pravi naglasak stavljen na trajno zapošljavanje.
„Naš je cilj smanjenje nezaposlenosti kroz poticanje razvitka vukovarskog gospodarstva, no ovom mjerom ćemo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje financijski olakšati život 25 vukovarskih obitelji, a ujedno ćemo doprinijeti ljepšem izgledu grada te dobrobiti cjelokupne zajednice," istaknuo je gradonačelnik Penava.
U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta poput snijega osobe zaposlene u programu Javnog rada odrađivati će poslove poput čišćenja snijega na nogostupima koji nisu obuhvaćeni planom Zimske službe, nogostupi ispred kuća starijih i nemoćnih osoba, dostave namirnica starijim i nemoćnima i dr.