Potpisivanjem Ugovora s izvođačem radova, tvrtkom MONTE-MONT d.o.o., službeno započinju radovi na izgradnji, uređenju i revitalizaciji arheološkog lokaliteta „Vučedol“ te radovi izgradnje komunalnog pristaništa i uređenje komunalne i turističko-ugostiteljske infrastrukture.

Muzej vučedolske kulture i Grad Vukovar izvođače radova uveli su u posao, a radnom sastanku, u ponedjeljak 21. listopada 2024. godine u Muzeju vučedolske kulture, ispred Grada Vukovara nazočio je gradonačelnik Ivan Penava s pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Martinom Prepunić i suradnicima. Također, sastanku je nazočila i državna tajnica Ministarstva kulture i medija RH Dražena Vrselja te predstavnici i stručnjaci za radove i nadzor, tehnička podrška (Ernst & Young).

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je početak radova na arheološkom lokalitetu Vučedol veliki trenutak za sve stanovnike grada i okolice.
„Nakon dugog niza godina danas službeno započinju radovi na Vučedolu. Druga i posljednja faza projekta vrijedna je više od 11 milijuna eura, a svojim završetkom istočni dio grada pretvorit će u turistički atraktivnu lokaciju koju će karakterizirati znanstveni i arheološki segmenti. Dobit ćemo nove kulturne sadržaje, uz postojeći Muzej vučedolske kulture, te novo pristanište i infrastrukturu. Veselim se završetku projekta i zahvaljujem svima koji su na njemu vrijedno radili“, rekao je gradonačelnik Penava.

Državna tajnica Ministarstva kulture i medija RH Dražena Vrselja poručila je kako je ovim projektom prepoznata kulturna i tradicijska vrijednost arheološkog lokaliteta Vučedol.
„Dugogodišnja i kontinuirana istraživanja iznova i iznova otkrivaju nove vrijednosti ovoga lokaliteta. Vučedol nije samo dragulj Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, nego i europske, pa i svjetske kulturne baštine. Upravo zbog toga Ministarstvo će snažno podupirati rad muzeja i sadržaje vezane uz Vučedol“, rekla je Vrselja te je dodala kako će se razvoj ovog kulturnog segmenta odraziti i na turizam, gospodarstvo te na povećanje zapošljavanja stanovništva ovoga kraja.

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, koji je i nositelj cijeloga projekta, Mirela Hutinec zahvalila je svim sudionicima na projektu te je poručila kako je ovaj dan očekivan dugih 9,5 godina.
„Druga faza projekta obuhvaća mnoštvo novih sadržaja, od rekonstrukcije vučedolskog naselja, vučedolskog megarona, restorana, planetarija do ostale prateće infrastrukture i komunalnog pristaništa. Izrazito sam sretna i ponosna što s današnjim danom započinju radovi i što ćemo uskoro imati nove sadržaje na arheološkom lokalitetu Vučedol“, rekla je Hutinec te je dodala kako će se kroz nove sadržaje na Vučedolu očuvati kulturna baština Vukovara.

Ukupna vrijednost radova cjelokupnog ugovora je 11.244.254,55 eura s PDV-om, a u sklopu ugovora predviđena je rekonstrukcija vučedolskog naselja, rekonstrukcija vučedolskog megarona na lokaciji Gradac, rekonstrukcija restorana, izgradnja planetarija, izgradnja prateće infrastrukture, izgradnja okretišta i parkirališta na istočnom izlazu, izgradnja komunalnog pristaništa, uređenje okoliša, uređenje prostora za prezentaciju vučedolskog ratarstva i stočarstva te povezanost unutar lokaliteta. Europski fond za regionalni razvoj financira 66 % radova.

Grad Vukovar izgradit će okretište i parkiralište na istočnom izlazu te će izgraditi komunalno pristanište, a ukupna vrijednost radova iznosi 1.113.890,25 eura s PDV-om. Također, stručni nadzor ukupne vrijednosti 198.747,50 eura s PDV-om provodi tvrtka RESPECT-ING d.o.o., a Grad Vukovar financira iznos od 19.688, 54 eura s PDV-om.

Cilj projekta izgradnje Arheološkog parka Vučedol je doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji i razvoju grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i šire regije kroz unaprjeđenje kulturne i turističke infrastrukture i ponude te kroz prezentaciju jedinstvene kulturne i povijesne baštine na području arheološkog parka.