Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima i izvođačima radova obišao je novoizgrađenu pristupnu cestu prema budućem Arheološkom parku Vučedol te novo parkiralište. Grad Vukovar partner je na projektu Arheološki park Vučedol čiji je nositelj Muzej vučedolske kulture, a izgradnja pristupne ceste s parkiralištem jedna je od aktivnosti projekta.

Pristupna cesta duljine je 511,16 metara te vodi prema Arheološkom parku Vučedol, a nastavlja se prema naselju.

Parkiralište duljine 178 metara sadržava ukupno 64 parkirna mjesta za osobne automobile (od čega su 4 za osobe s invaliditetom, a 4 za roditelje s djecom) te 6 za autobuse. Uz glavnu prometnicu izgrađeno je i autobusno ugibalište te stajalište.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo završenim radovima te je naglasio važnost budućeg Arheološkog parka za grad Vukovar i njegove građane.
Završetkom projekta izgradnje Arheološkog parka očekujemo da će Vukovar učiniti značajan iskorak u smislu turističke atraktivnosti, prezentacije kulturne baštine grada i okolnog kraja, naravno, s fokusom na vučedolsku kulture, ali i da će se stvoriti baza za znanstvenike i sve one koji se bave arheologijom i poviješću. U ovom dijelu projekta izgrađena je pristupna cesta i parkiralište što je dobar početak za provedbu i ostalih faza ovog strateškog i velikog projekta za Vukovar“, istaknuo je gradonačelnik.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako ukupna vrijednost projekta izgradnje pristupne ceste s parkiralištem iznosi 1.170.652,93 eura te kako je projekt je sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.
Drago nam je da je Grad Vukovar uspio izvršiti ovu aktivnost u financijskoj perspektivi 2014.-2020. godine. Ono što nam ostaje je potpisivanje novog ugovora, a nadam se da ćemo s ostalim radovima započeti već ove godine. Što se tiče Grada Vukovara, ostala nam je još jedna aktivnost, a to je izgradnja komunalnog pristaništa u vrijednosti 1.114.000 eura“, istaknula je pročelnica Bilić.

Radove je izvodila tvrtka Cestorad d.d. Vinkovci, a direktorica Andrea Papić rekla je kako je projekt izgradnje pristupne ceste i parkirališta bio vrlo kompleksan te kako se uz izgradnju uspješno napravila i odvodnja, kolnička konstrukcija, javna rasvjeta, biciklističke staze, krajobrazno uređenje i drugi popratni radovi.

Direktorica Muzeja vučedolske kulture, koji je i nositelj projekta Arheološkog parka Vučedol, Mirela Hutinec objasnila je kako je projekt započeo 2018. godine s partnerima Ministarstvom kulture, Gradom Vukovarom, Turističkom zajednicom grada Vukovara i Lučkom upravom.
Sretni smo što je Grad Vukovar uspješno završio jednu od svojih aktivnosti i da je cesta s parkiralištem završena, što sugrađanima i posjetiteljima omogućuje da dođu ispred muzejske zgrade na lijep i uređen prostor. Očekujemo uskoro i potpisivanje nove faze ugovora što znači da ćemo kroz skoro vrijeme početi izgradnju ostalih objekata na Arheološkom parku. Riječ je o muzejskom trgu, planetariju, rekonstrukciji vučedolskog naselja, rekonstrukciji megarona ljevača bakra, vučedolskoj farma i restoranu koji je nadaleko poznat prije Domovinskog rata u kojemu je stradao, a sada ćemo dobiti zamjensku zgradu u kojoj ćemo imati priliku posjetiteljima prezentirati vučedolsku prehranu. Projekt je vrlo važan za našu zajednicu te će se njime podignuti i kulturni i turistički sadržaj Vukovara“, dala je naglasiti Hutinec te je dodala kako je ukupna vrijednost projekta Arheološkog parka Vučedol oko 15 milijuna eura, a nakon početka radova projekt bi se trebao završiti u roku od dvije godine.