Nakon bogatog programa proslave Dana Grada Vukovara započeo je 6. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Svečano ga je otvorio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.
„Sva bogatstva nematerijalne kulturne baštine ponovno su došla u naš grad. Prvi dan smo u zatvorenom, zbog kiše, ali već sutra nastavljamo na predviđenim lokacijama. Zahvaljujem se svim organizatorima i sudionicima te se nadam da ćemo svi skupa uživati u bogatom programu“, rekao je zamjenik te je dodao kako je ove godine proširena i gastro ponuda s obzirom na središnju temu autohtonih hrvatskih jela.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako će se tijekom trodnevnog festivala u Vukovaru okupiti više od 600 sudionika koji će prezentirati ono najbolje od Hrvatske, nematerijalnu kulturnu baštinu, kako s UNESCO, tako i s nacionalne liste.
„Vukovar razvija turizam manifestacija, a ovo je jedna od manifestacija koja zaista privlači turiste. Smještajni kapaciteti su popunjeni, što govori puno o njenoj vrijednosti. Broj noćenja se povećava za oko 30 posto u vrijeme festivala i to su sjajni rezultati. Sigurni smo da će se brojne grane turizma, poput ove, uz memorijalni turizam koji je u Vukovaru najzastupljeniji, velikim koracima razvijati u budućnost“, rekla je Sekulić.

Zbog vremenskih neprilika, prvi dan festivala održao se u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ dok će se iduća dva dana prema rasporedu održati na čak pet lokacija u gradu – vukovarski korzo, središnji gradski trg, perivoj dvorca Eltz, šetnica uz Dunav te podno Vukovarskog vodotornja.


Hrvatska gastronomija okosnica je ovogodišnjeg festivala, a Turistička zajednica grada Vukovara u suradnji s Lovačkim društvom Zrinski organizira sutra 4. svibnja, natjecanje u kuhanju čobanca u amfiteatru kod Veslačkog doma na kojemu će sudjelovati 23 ekipe.

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti i eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz cijele Hrvatske. Sadržaji za najmlađe bit će ove godine posebno izraženi, a u Vukovaru gostuje i  Festival igračaka iz Ivanić grada.

Program koji će zasigurno biti jedan od najposjećenijih bit će scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora – „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“ koja će se održati u perivoju dvorca Eltz, a između ostalih predstavit će se povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i više od stotine kostimiranih sudionika.

Večeras u 21:30 u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju pjeva Jole, u subotu 4. svibnja posjetitelje će zabaviti Klapa Šufit od 21:30 na Trgu Republike Hrvatske, dok će u nedjelju od 20:30 na trgu održati Tiho Orlić.

Podsjećamo, ovogodišnji ambasador festivala je izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak.

Detaljniji program festivala možete pogledati na https://svizajedno.eu/