U Vukovar se i ove godine vraća 6. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ koji će se održati od 3. do 5. svibnja 2024. godine.

Na konferenciji za medije festival su predstavili gradonačelnik Ivan Penava, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, autor festivala Aleksandar Kovačević, stručni suradnik u Turističkoj zajednici Bilogora-Bjelovar Slaven Klobučar te ambasador ovogodišnjeg festivala izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak.

Središnja tema ovogodišnjeg Festivala su zaštićena hrvatska jela, a u brojnim sadržajima posjetitelji će moći uživati na čak pet lokacija, što je najviše do sada. Uz vukovarski korzo, Trg Republike Hrvatske i perivoj dvorca Eltz, ove će se godine festival proširiti i na šetnicu uz Dunav te na atraktivnu lokaciju amfiteatra podno Vukovarskog vodotornja.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo što se festival vraća u Vukovar s pregršt događanja te je uvodno zahvalio organizatorima na predanom radu tijekom cijele godine.
Cijeli festival vrlo nam je važan jer promoviramo nematerijalnu kulturnu baštinu naše zemlje. Zadovoljstvo mi je što je s nama ovdje gospodin Ivica Tucak, a osobito jer su nas naši vaterpolisti ove godine učinili ponosnima i kući donijeli svjetsko zlato. Siguran sam da će festival u grad donijeti sjajno raspoloženje, da će se svi dobro zabaviti te kako će bogat program privući brojne posjetitelje u Vukovaru“, rekao je uvodno gradonačelnik Penava te je pozvao sve sugrađane i posjetitelje da uživaju u 6. izdanju festivala.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić naglasila je kako je festival postao jedna od glavnih atrakcija i manifestacija u Vukovaru te kako je svojom jedinstvenošću prepoznat i na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Proglašen je top manifestacijom, nositelj je iznake Effe Label te je i dobitnik turističke nagrade Simply the best.
Hrvatski identitet i kulturno nasljeđe promovirat ćemo kroz tri dana u Vukovaru koji će ponovno postati mjesto susreta i obojat će gradske ulice u šarenilo narodnih nošnji, u brojne manifestacije i atrakcije te će naš grad ponovno postati, kako volimo reći, „Hrvatska u malom“. Prošle godine posjetilo nas je više od 8.000 posjetitelja, a sigurni smo smo kako će ove godine odaziv biti još veći i kako će posjetitelji prepoznati kvalitetu sadržaja koje nudimo“, rekla je Sekulić.

Autor festivala Aleksandar Kovačević pojasnio je kako će ove godine biti brojnih sadržaja za djecu, uličnih festivala, gastronomskih manifestacija i raznolikih događanja.
„Želja nam je da Vukovar postane jedna velika pozornica sa različitim lokacijama, a ove godine radi se o čak njih pet. Podno Vukovarskog vodotornja po prvi puta će se održati koncert i to nadarenih učenika Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Vukovar. Cilj nam je uključiti što više Vukovaraca pa smo stoga uključili i brojne udruge, a sastavni dio festivala je i program „Vukovar pleše“ s više od 500 sudionika kako bismo i na taj zabavni način postignuli jednu pozitivnu vibraciju u središtu grada. Program je bogat i raznovrstan, a siguran sam da će se okupiti veliki broj ljudi“, rekao je između ostaloga Kovačević.

Svečanost otvorenja upriličit će se na Dan grada Vukovara 3. svibnja u 18:00 sati na središnjem gradskom trgu, a prethodit će mu tradicionalna povorka sudionika kroz grad.

S obzirom da je hrvatska gastronomija u fokusu festivala, Turistička zajednica grada Vukovara u suradnji s Lovačkim društvom Zrinski organizirat će drugog dana Festivala natjecanje u kuhanju čobanca u amfiteatru kod Veslačkog doma.

Tradicionalno će se tijekom festivala održati i manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca tijekom koje će se predstaviti autohtona jela toga kraja.

U sklopu festivala posjetitelji će moći posjetiti i eko-etno sajam s brojnim izlagačima iz cijele Hrvatske, a nova atrakcija bit će i promotivna vožnja automobila na solarni pogon.

Sadržaji za najmlađe bit će ove godine posebno izraženi, a drugog dana festivala gostovat će Festival igračaka iz Ivanić grada.

Program koji će zasigurno biti jedan od najposjećenijih bit će scenski prikaz manifestacije koju organizira TZ Bjelovar-Bilogora – „Bilo Bilogore-Bilo Hrvatske“ koja će se održati u perivoju dvorca Eltz, a između ostalih predstavit će se povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i više od stotine kostimiranih sudionika.

Tijekom trodnevnog festivala nastupit će razne skupine iz cijele Hrvatske koje predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu, a u naš će grad doći više od 600 izvođača.

Posjetitelji će uživati i u vrhunskim koncertima, a uz program „drugA STRANA festivala“ publici će se predstaviti mladi pjevači i talenti. Prvoga dana Festivala u 21:30 zapjevat će popularni Jole, drugi dan u istoj satnici rezerviran je za Klapu Rišpet, a trećega dana u 20:30 koncert će održati Tiho Orlić.

Detaljniji program festivala dostupan je na službenoj stranici: https://svizajedno.eu/