Iz godine u godinu Vukovar bilježi kontinuirani rast broja radnih mjesta, što je rezultat posvećenosti Grada Vukovara razvoju gospodarstva u svim segmentima.

Stoga, gradonačelnik Ivan Penava izvijestio je javnost o kretanju broja zaposlenih u proteklih 5 godina na području grada Vukovara te uvodno podsjetio kako se Grad Vukovar prilikom analize broja zaposlenih fokusira na podatak koji je najvjerodostojniji, a to su podaci HZMO-a. „Uspoređujući prosjek broja zaposlenih u Vukovaru temeljem podataka HZMO-a, u posljednjih 5 godina u Vukovaru brojimo 1176 radnih mjesta više. Riječ je o porastu iz godine u godinu u prosjeku za 300 radnih mjesta, svakako izuzimajući izuzetno uspješnu 2019. godinu, ali i ponešto lošiju 2020. godinu, što je uzrokovano pandemijom koronavirusa. Prosjek broja zaposlenih netom završene 2021. godine iznosio je 10.433, a godinu ranije 10.078, što je povećanje za 355 radnih mjesta, odnosno 3,52%. Voljeli bismo da su te brojke još izražajnije, no objektivno, govorimo o značajnom porastu.“, pojašnjava Penava.

Iako na samom početku nove godine, u usporedbi s prethodnom, i u prva dva mjeseca bilježimo  rast broja zaposlenih. Siječanj 2022. godine broji 112 radnih mjesta više u usporedbi sa siječnjem prošle godine, dok u veljači imamo 177 radnih mjesta više u odnosu na isto vrijeme prošle godine.“, zaključuje gradonačelnik Penava te navodi kako je porast osjetan i ako uočimo povećan broj ljudi na ulicama grada, ali i vozila na prometnicama.

Porast bilježimo i kada gledamo podatke o Vukovarcima zaposlenima u Vukovaru, pa je tako 2017. godine zaposlenih Vukovaraca u Vukovaru bilo 4896, a 2021. godine taj broj iznosio je 5819.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić istaknula je kako Grad Vukovar kroz stalni i kontinuirani kontakt s gospodarstvenicima kreira poticaje i mjere te je najavila uskoro nadolazeće javne pozive za poduzetnike i poljoprivrednike koji su planirani za travanj i svibanj.

Grad Vukovar, zbog brojnih pogodnosti koje poduzetnici mogu ostvariti, zasigurno je najisplativije mjesto za ulaganja. Govorimo o pogodnostima poput oslobađanja poreza na dohodak, poreza na dobit, povrat doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, povlaštene cijene zemljišta u gospodarskim zonama, a neizostavna su i značajna sredstva koja izdvajamo iz gradskog proračuna kao i sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Sve navedeno je uzrok dobrih rezultata koje danas predstavljamo.“, dala je zaključiti pročelnica Bilić te navela kako je prema analizama FINA-e za 2021. godinu Vukovar proglašen prvim gradom po prihodima po poduzetniku.

Kroz Intervencijski plan Grada Vukovara za prethodno razdoblje do 2020. godine za razvoj poduzetništva izdvojili smo 7 milijuna kuna te se nadamo kako ćemo nastaviti pribavljati EU sredstva za naše poduzetnike.“, dodala je Bilić te zaključila kako su neizostavan dio gospodarskog generatora Vukovara poljoprivrednici te prerađivačka industrija.

Podsjetimo, 2021. godina zaključena je s 515 obrta koji posluju u Vukovaru, što je povećanje od gotovo 60% u posljednje 4 godine.