Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara predstavljen najnoviji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora, prvi ovoga karaktera, a namijenjen poticanju startup poduzetništva na području Grada Vukovara.

Gradonačelnik Ivan Penava iskazao je izuzetno zadovoljstvo najnovijom mjerom Grada Vukovara koja za cilj ima motivirati mlade poduzetnike s kvalitetnim i dobrim idejama. „Ova mjera osmišljena je upravo radi njih, a naš interes je kao i uvijek, pomoći razvoju gospodarstva, stvoriti dodanu vrijednost i otvoriti nova radna mjesta za građane grada Vukovara“ rekao je Penava i pozvao poduzetnike da se sa svojim inovativnim idejama prijave na Javni poziv.

Svrha dodjele potpora po ovom Javnom pozivu je poticanje startup poduzetništva, stvaranje stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, afirmacija novih poduzetničkih ideja kao i poticanje startup poduzeća u daljnjem razvoju.

Osigurana proračunska sredstva za realizaciju ovog Javnog poziva iznose 300.000,00 kn, a dodijeliti će se u iznosu od maksimalno 100.000,00 kn za tri najperspektivnije i najkvalitetnije poslovne ideje.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić dodatno je pojasnila tko su prihvatljivi prijavitelji na Javni poziv. „Na natječaj se mogu javiti ne samo tvrtke, već i fizičke osobe koje još uvijek nemaju osnovanu tvrtku ni obrt. Ako se potpora odobri takvoj osobi, ona će dobiti rok od mjesec dana da otvori tvrtku nakon čega se potpisuje ugovor. U roku 6 mjeseci primatelj potpore mora potrošiti sredstva koja su namijenjena za konkretne troškove sukladno poslovnom planu“ objasnila je Mujkić te dodala kako odabrani poduzetnici u roku od jedne godine svoju uslugu ili proizvod moraju staviti na tržište te imati minimalno 1 zaposlenu osobu, a tvrtka svoje poslovanje mora održati minimalno 2 godine.

„Cilj nam je potaknuti mlade poduzetnike koji su nam se javljali sa zanimljivim i inovativnim poslovnim idejama, no često bez potrebnih financijskih sredstava, odnosno početnog kapitala“ naglasila je Mujkić.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, Marijana Grubišić, objasnila je postupak ocjenjivanja pristiglih prijava. „Nakon pregleda svih administrativno tehničkih uvjeta, povjerenstvo od 5 članova će evaluirati prijave pri čemu će ocjenjivati koji je problem koji prijavitelj želi riješiti, po čemu se njihova usluga ili proizvod razlikuje u odnosu na već postojeće na tržištu, zašto bi kupci trebali izabrati tu uslugu, imaju li potencijalne kupce ili se tek probijaju na tržište, kako će realizirati ideju, imaju li već znanja i tim ljudi, koji su njihovi očekivani planovi i prihodi od prodaje proizvoda ili usluge i slično“ pojasnila je Grubišić te dodala da oni koji u prvoj fazi ocjenjivanja od maksimalnog broja bodova ostvare 50%, ulaze u sljedeću fazu ocjenjivanja gdje mogu prezentirati svoju ideju, nakon čega se donosi odluka o 3 najbolje ideje.

Prihvatljivi troškovi za koje se potpora dodjeljuje su svi oni koji se inače financiraju putem sličnih mjera Grada Vukovara poput nabave opreme i strojeva, konzultantske i mentorske podrške u razvoju i promociji, izrada promidžbenih materijala te mnogi drugi.

Javni poziv objavljuje se 19. ožujka 2021. godine, a biti će otvoren do 19. travnja 2021. godine.

Javni poziv i obrasci za podnošenje zahtjeva biti će dostupni na web stranici Grada Vukovara (www.vukovar.hr)  ili u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, Dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar (2. kat, ured 19).