Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obišao je prošireni pogon tvrtke Ricosta Croatia d.o.o. koja je poslovanje u Vukovaru započela 1. siječnja 2016. godine sa 64 zaposlena djelatnika. Ricosta Croatia je sestrinska tvrtka njemačke tvrtke Ricosta GmbH koja u Vukovaru posluje već 5 godina, a osim u Hrvatskoj, svoje pogone ima i u Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Zbog uspješnog rada tvrtke, kao i zadovoljavanja uvjeta proizvodnje i kvalitete, tvrtka je kupila susjedno zemljište kako bi proširila poslovanje i izgradila novu halu. Pogon je proširen halom veličine 1400 četvornih metara i vrijednosti 8 milijuna kuna, a ove je godine nabavljeno i dodatnih 40 strojeva u vrijednosti od oko 1.350.000 kuna. Trenutno je zaposleno 124 djelatnika od čega je samo u prošlom mjesecu zaposleno 12 novih djelatnika te planiraju proširiti proizvodnju pa tako i zaposliti dodatne djelatnike odgovarajuće stručne spreme.

Anica Dorkin, prokuristica tvrtke Ricosta Croatia objasnila je kako se već pet godina bave proizvodnjom dječje obuće.

„U planu nam je dodatno proširiti poslovanje i dosegnuti broj od 150 zaposlenih. Da nije došlo do epidemije korona virusa, zasigurno bismo u tome već uspjeli, no s obzirom na krizu vjerujemo kako ćemo taj broj dosegnuti sljedeće godine,“ objasnila je prokuristica Dorkin.

„Zadovoljstvo je vidjeti kako se dobro razvija priča tvrtke Ricosta Croatia, a to možemo vidjeti po novim pogonima, novim strojevima i povećanju broja zaposlenih neovisno o tekućim problemima koji ih muče kao što su kvalificirana radna snaga i kriza izazvana epidemijom koronavirusa. Ono što nam je posebno drago je da se Ricosta Croatia sa svojim vukovarskim pogonom gura u prvi plan među pogonima koje Ricosta ima izvan Njemačke. Također, drago nam je da Vukovar ostaje središte obućarske industrije. Korijeni ove industrije su svakako u Borovu, no razvijaju se i nova poduzeća koja baštine tu djelatnost,“ rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je Grad Vukovar dostupan gospodarstvenicima kojima različitim poticajima jača položaj na tržištu vukovarskim tvrtkama.

„Kroz suradnju s Vladom Republike Hrvatske pokušali smo implementirati novi zakon koji bi vukovarskim poduzetnicima skinuo barijere iz aspekta poticaja i olakšica, međutim za sada nismo uspjeli u tome. Bez jačanja konkurentnosti vukovarskih tvrtki na tržištu ne možemo osigurati gospodarski razvoj našega grada,“ naglasio je gradonačelnik Penava.