Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava predstavljajući novog investitora, tvrtku Pervanovo d.o.o. ukazao na naše životno pitanje:

- Kako ostati i bolje živjeti u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji?
- Kako naseliti ovaj prostor i kako žurno provesti prijeko potrebnu demografsku obnovu prostora najviše devastiranog u Domovinskom ratu?

„Odgovor glasi: otvaranjem novih radnih mjesta u proizvodnji putem postojećih i novih investitora koji će ovdje otvoriti tvornice na bazi postojećih resursa s kojima raspolaže Vukovarsko-srijemska županija i Republika Hrvatska", naglasio je Penava te istaknuo kako je u nastojanjima privlačenja investitora i poticanja gospodarske djelatnosti te otvaranja radnih mjesta kroz mnoge pregovore s potencijalnim ulagačima tvrtka Bjelin d.o.o., koja je dio grupacije Pervanovo d.o.o. već treći investitor iz drvne industrije koji je izrazio veliku zainteresiranost za izgradnjom tvornice i pokretanjem poslovanja u Vukovaru.

Bjelin d.o.o. je tvrtka koja se bavi drvnom industrijom te posjeduje dvije tvornice, jednu smještenu u Ogulinu i drugu u Bjelovaru s ukupno 514 zaposlenika, a važno je istaknuti kako je riječ o hrvatskom kapitalu iz dijaspore. U Vukovaru bi proizvodili novo patentirane podne obloge Woodura i Nadura zasnovane na "Wood powder" tehnologiji te klik namještaj. Poseban visokokvalitetni jednoslojni i troslojni parket s 4 mm drvenim površinskim slojem će također postati dio ponude, a proizvodnja će se vršiti u tvornicama Bjelin d.o.o. u Hrvatskoj.

Pervanovo d.o.o. je osnovano 2004. godine sa sjedištem u Dubrovniku, a vlasnik Pervanova d.o.o. je Pervanovo Invest AB iz Švedske koje je u vlasništvu obitelji Pervan.

Vodeća kompanija u Pervanovo grupi je Valinge Innovation AB iz Švedske koja je ujedno i vodeća R&D tvrtka u svijetu u podnoj industriji i industriji namještaja s preko 200 tvrtki nositelja licenci i 1500 patenata registriranih širom svijeta.

Stjepan Vojinić, generalni direktor tvrtke Bjelin d.o.o. rekao je kako ova investicija ni na koji način ne bi ugrozila poslovanje tvrtki Spačva i Furnir Otok koje dolaze iz istog sektora, a nalaze se na području Vukovarsko-srijemske županije. Želja im je da dođe do natječaja na kojem bi se pod transparentnim uvjetima ponudile količine hrvatskoga hrasta kako bi se moglo pristupiti novim investicijama, otvaranju tvornica i zapošljavanju. „Ovdje dolazimo kako bi se napravio zdrav temelj za zdravu investiciju, ne zagovaramo nešto za nas, nego za Vukovar i nadamo se da će se dogoditi oštra tržišna utakmica, pa neka pobjedi najbolji", istaknuo je Vojinić rekavši kako postoji velika želja da se to dogodi upravo u Gradu heroja jer Vukovar to sigurno zaslužuje.

Također, najavljeno je kako će vlasnik tvrtke Bjelin d.o.o. Darko Pervan posjetiti Vukovar 3. srpnja ove godine kako bi obišao eventualne lokacije za izgradnju tvornice.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako je prije 4 mjeseca predstavljen strani investitor u drvnoj industriji – Florian group te da se i dalje čeka na odgovor Vlade RH i resornih ministarstava. „Ovo je već treći investitor zainteresiran za pokretanje poslovanja u Vukovaru, a budući da je Zakonom o obnovi i razvoju Grada Vukovara propisano kako je razvoj Grada Vukovara od strateškog interesa za RH, tražimo od Vlade RH da osigura gospodarenje drvom masom na način da se ista prerađuje na prostoru gdje se i nalazi te da se na taj način omogući otvaranje radnih mjesta, gospodarski razvoj i spriječi odlazak stanovništva jer Vukovar više nema vremena čekati", naglasio je Penava.