U Vukovaru je u nedjelju, 26. svibnja 2024. godine obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj  u organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije. Dan je obilježen polaganjem vijenaca kod Križa na ušću Vuke u Dunav, a u Hrvatskom domu Vukovar otvorena je izložba „Umjetnost Enkaustike“ autorice Sanje Papuge.


U Hrvatskom domu Vukovar uslijedila je svečana akademija koju je otvorio gradonačelnik Ivan Penava. Naglasio je kako Grad Vukovar sa svim nacionalnim manjinama, pa tako i s Rusinima, ima kvalitetnu suradnju dugi niz godina.
Grad Vukovar često je središte nacionalnih manjina na razini Hrvatske, poglavito kada govorimo o Rusinima, Ukrajincima, ali i Mađarima. Rusini su u našem gradu vrlo aktivni, sudjeluju na svim važnim gradskim manifestacijama, obogaćuju kulturu i svakodnevni život grada. Zajedno živimo i stvaramo, ostvarujemo brojne projekte, potičemo Rusine kada je to god moguće. Čestitam im njihov dan sa željom da i u budućnosti kvalitetno surađujemo“, rekao je gradonačelnik.

Nazočnima su se na akademiji obratili i predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin, tajnik Saveza i predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Zvonko Kostelnik, te izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Na akademiji su nazočni imali prilike vidjeti kulturne i tradicijske točne rusinske zajednice, poput recitala, pjesme i plesa. Podsjećamo, na temelju posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru živi 323 Rusina.