U Gradskom muzeju Vukovar upriličena je svečanost u povodu 75 godina njegova djelovanja i rada.

Svečanosti je između ostalih uvaženih gostiju nazočio i gradonačelnik Ivan Penava koji se u svom obraćanju nazočnima osvrnuo na rad i važnost muzeja od njegovih početaka, vremena u progonstvu te danas, ali i ulogu dugogodišnje ravnateljice muzeja Ružice Marić koja nakon 30 godina rada u muzeju odlazi u zasluženu mirovinu.

"Danas obilježavamo iznimno važnu obljetnicu još važnije nam institucije u kojem je pohranjeno sve ono što Vukovar zapravo i je. Tome možda najbolje govori i primjer prakse gdje putem Ureda gradonačelnika novodoseljeni u naš grad uz pismo dobrodošlice od Grada Vukovara dobiju i besplatan ulaz u Gradski muzej Vukovar, jer zasigurno ne postoji bolji način za prve susrete s Vukovarom. Gradski muzej Vukovar je duša Vukovara, a na njegovom čelu je posljednjih 30 godina ravnateljica Ružica Marić koja odlazi u zasluženu mirovinu i kojoj imamo zahvaliti na puno toga. Siguran sam kako tu ne staje njezin doprinos našem gradu, pa smo je kao Grad Vukovar odlučili imenovati savjetnicom za kulturu Grada Vukovara. Ona je svoj cijeli život utkala u Gradski muzej Vukovar, a i dalje zajedno ostajemo na raspolaganju kao podrška generacijama koje dolaze poslije nje.", dao je istaknuti gradonačelnik Ivan Penava.

Ružica Marić u ovoj svečanoj prigodi zahvalila je svima koji su tijekom njezinog rada kao ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar na bilo koji način dali svoj doprinos u razvoju i radu muzeja, prisjećajući se svih faza koje je muzej prošao. "Na početku svoje karijere nisam ni slutila što nas sve čeka. Danas su s nama brojni ljudi koji su nam pomagali tijekom progonstva, ali i povratka u Vukovar te s kojima smo realizirali brojne planove kako bi život vratili u normalu. Muzealci su se vratili u Dvorac Eltz, vrijeme je bilo izuzetno emotivno i dramatično te danas nakon svih godina možemo reći da je muzej stasao u izuzetno značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s velikim muzejima diljem Europe.", između ostalog je dala istaknuti Marić.