U želji da zajedno s građanima grada Vukovara i okolice te neprofitnim i humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vrati osmijehe na dječja lica, Zaklada „Hrvatska za djecu" danas je u Vukovaru predstavila svoj rad i djelovanje te emotivnu slikovnicu namijenjenu odraslima „Učini mali korak velikim", kojom će do kraja 2017. godine nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretno djetinjstvo poput svojih vršnjaka.
Druženju, na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, prisustvovali su župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava dok su iznimnu atmosferu na ovom događanju uljepšali nastupi mažoretkinja grada Vukovara i Vukovarskih golubića.
Preuzimajući svoj primjerak slikovnice „Učini mali korak velikim" i obvezujući se na ispunjenje dječje želje župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je istaknuo kako nam je potrebno više ljubavi i međuljudskih odnosa te je zahvalio Zakladi na njihovom djelovanju.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, koji je također s veseljem prisustvovao ovom lijepom događanju, izjavio je: „U ovo teško vrijeme demografskih neprilika i iseljavanja mladih, ali i čitavih obitelji iz Hrvatske, a posebno Slavonije, Grad Vukovar svim se svojim naporima usredotočio na zadržavanje stanovništva. Razvili smo različite mjere pronatalitetne politike kojima nastojimo osigurati bolje uvjete višečlanim obiteljima koje u Vukovaru mogu ostvariti brojne pogodnosti za svoje najmlađe. Neovisne su analize pokazale kako je Grad Vukovar prvi u državi po davanjima za djecu i mlade. Povisili smo naknade za novorođenčad, subvencioniramo cijenu vrtića, osiguravamo besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku, prijevoz učenika te ćemo uskoro početi subvencionirati troškove stanovanja obitelji s troje i više djece. To su samo neke od niza mjera, a uključujemo se i podržavamo svaki projekt koji ima pozitivan efekt na naše najmlađe baš kao što je i ova hvalevrijedna akcija zaklade „Hrvatska za djecu". Uvijek tražimo novi način kojim ćemo dodatno olakšati i uljepšati životne prilike djece jer djetinjstvo bi trebalo biti najljepše životno doba. Zadaća je upravo nas odraslih i odgovornih da im takve prilike i osiguramo. Ponajviše našu brigu zaslužuju djeca bez roditeljske skrbi te ona s poteškoćama u razvoju. Ovaj skromni dar razveselit će jedno dijete i njegova je važnost u tome već dovoljno velika jer nema veće nagrade od dječjeg osmijeha, ali uz to je i simbol odgovornosti koju imamo prema svoj djeci. Skrb za dječju dobrobit i njihove osmijehe trebala bi biti prioritet svakoga društva."
Svi prisutni imali su priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače. Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu", mr.sc. Ivana Kristić Buntić, koja je naglasila: „Naša Zaklada djeluje u ime Vlade Republike Hrvatske, samostalno i s partnerima, a kako bi prepoznala, aktivno podržala i kontinuirano promovirala prava i prilike djece na individualni razvoj te doprinijela ostvarivanju izvrsnosti i napretka u životu djece. I upravo na tom putu danas smo u Vukovaru predstavili i našu slikovnicu „Učini mali korak velikim" koja je posebna upravo zbog toga što svaki njezin primjerak prenosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi, prikazanu u obliku crteža koji je njezin dio. Spoj dječjih želja nacrtanih dječjim rukama, emotivnoga teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja, čime mali korak činimo velikim. Velikim i neprocjenjivim za djecu Hrvatske".
Današnjim predstavljanjem rada Zaklade, kao i mogućnosti koje Zaklada nudi fizičkim i pravnim osobama, odnosno djeci Hrvatske u potrebi i njihovim obiteljima te predstavljanjem uistinu emotivne slikovnice za odrasle, Zaklada nastavlja s još intenzivnijim radom na informiranju i osvješćivanju hrvatske javnosti o važnosti djece u našemu društvu. Nakon predstavljanja rada Zaklade i slikovnice u Zadru, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Puli i Vukovaru, druženje s građanima nastavit će se i u Zagrebu, 20. studenog, kada će Zaklada „Hrvatska za djecu" na jedinstven način obilježiti Međunarodni dan djece, a svi prisutni imat će priliku detaljno upoznati djelovanje Zaklade te ispuniti konkretne dječje želje i tako vratiti osmijehe na dječja lica.
Putem događanja u Vukovaru te ostalih aktivnosti koje tek dolaze Zaklada „Hrvatska za djecu" poziva sve građane Republike Hrvatske da se priključe akciji kojom ćemo zajedno vratiti osmijehe na lica djece u stvarnoj potrebi i nastojati ispuniti (barem) 1000 želja djece koja to s pravom i očekuju.
„Trebamo i tebe. Da baš tebe. U ime sve one djece kojoj trebamo pomoći, koju trebamo prepoznati i koju trebamo podržati, pozivamo te da postaneš dio naše priče i budeš naš prijatelj, pozivamo te da zajedno s nama osjetiš radost i snagu dječjih osmijeha! Radost onoga što danas možda i jedino ima smisla!"
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

O Zakladi „Hrvatska za djecu"
Zaklada „Hrvatska za djecu" neprofitna je organizacija koja je osnovana od Republike Hrvatske posebnim Zakonom o Zakladi „Hrvatska za djecu", a čija je svrha promicanje dobrobiti osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih i obrazovnih potreba djece.
U posljednjih nekoliko godina „Zaklada Hrvatska za djecu" napravila je velik zaokret u svojem radu, podižući svakodnevno efikasnost svojeg djelovanja, no jednako tako i šireći područje svojeg rada prepoznavanjem stvarnih potreba društva u kojem djeluje.
Zaklada „Hrvatska za djecu" svojim radom pomaže djeci Hrvatske sa zdravstvenim problemima, kao i djeci u potrebi. Jednako tako pruža potporu nadarenoj djeci kako bi se ostvarila u područjima svojih izuzetnih sposobnosti. Nadalje, surađuje i u njihovom radu podupire organizacije koje brinu za dobrobit djece. Ne manje važno, pruža jednokratne i druge vrste pomoći obiteljima s višestrukim porodom.
Svojom stručnošću i inovativnim projektima Zaklada „Hrvatska za djecu" svakodnevno nastoji prepoznati i doprinijeti kvalitetnijem odrastanju djece Hrvatske, nadograđujući i upotpunjujući na svoj način postojeće aktivnosti državnih tijela i institucija.
Slijedom navedenog, a s ciljem podizanja svijesti hrvatske javnosti, kao i senzibiliziranja iste na stvarne probleme i potrebe djece Hrvatske, Zaklada „Hrvatska za djecu" ove jeseni, tijekom studenog, osim već postojećih događanja održanih u Zadru, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Puli i Vukovaru organizirat će događanje i u Zagrebu, na Međunarodni dan djece, a na kojem ćemo približiti svoj rad građanima Hrvatske te, kao i uvijek, a posebno ćemo nastojati vratiti osmijehe na lica djece koja nisu toliko sretna.