Razlozi donošenja akta
Prijedlog Programa za mlade grada Vukovara (u daljnjem tekstu Program) nastao je na inicijativu korisnika/ca, volontera/ki, djelatnika/ca i aktivista/ica nevladinih udruga te članova/ica Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara s područja grada Vukovara, a izrađen je kroz projekt „Join in and decide" kojeg je provela Mirovna grupa mladih Dunav uz financijsku potporu Veleposlanstva SAD-a.

Doradu predloženog nacrta Programa te izradu Operativnog plana proveo je PRONI Centar za socijalno podučavanje kroz fokus grupe s mladima, donositeljima odluka te predstavnicima relevantnih institucija i udruga kroz projekt «Što i Kako» financiranog sredstvima Europske komisije kroz program Mladi na djelu.

Nakon održanih edukacija tijekom 2011. i 2012. godine te niza sastanaka 2015. i 2016. godine, na temelju dokumenta „Slika stanja potreba mladih" (Istraživanje koje su proveli Europski dom Vukovar, Mirovna grupa mladih Dunav i PRONI Centar za socijalno podučavanje / Info centar za mlade Vukovar), napravljena je analiza stanja i potreba mladih grada Vukovara. Ista je, uz druga istraživanja, dostupna na stranici: http://www.vukovar.hr/istrazivanja

Dodatno, Gradski savjet mladih Grada Vukovara 2016. i 2017. godine proveo je analizu aktivnosti i mjera Programa te predložio prioritete i mjere za izradu i konačno usvajanje Programa kojeg usvaja Gradsko vijeće Grada Vukovara.
Pravni temelj: Članak 13. Zakona o savjetima mladih (N.N. br. 41/14) i točka 8. Stavak 2. Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine (Zaključak Vlade RH, KLASA:022-03/14-07/378, URBROJ:50301-04/12-14-2 od 09.10.2014. godine).

Cilj provođenja savjetovanja
Program za mlade grada Vukovara temeljni je dokument lokalne politike usmjerene ka mladima čiji je cilj utjecati na poboljšanje uvjeta života u područjima obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene politike, aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, kulturi, mobilnosti, informiranja mladih i dr.

Cilj je Programa poboljšati položaj mladih u gradu Vukovaru kroz jasno definirana područja i mjere te primjenu istih. Program definira sadašnje stanje, željeno stanje (ciljeve), mjere i prioritete za njihovo ostvarenje, kao i nositelje i suradnike.
Ovaj je Program obvezujuća osnova djelovanja lokalnih vlasti i institucija te smjernica za djelovanje Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara, udruga za mlade i udruga mladih.

Cilj provođenja savjetovanja je upoznati javnost s Programom kako bi se potaknulo uključivanje većeg broja zainteresiranih dionika za njegovo donošenje.

Više otvorenom savjetovanju na linku:
http://www.vukovar.hr/vijesti/sve-vijesti/255-nekategorizirano/6751-otvorena-savjetovanja