Gradsko vijeće Grada Vukovara održalo je svoju 11. sjednicu 29. svibnja pod predsjedavanjem Igora Gavrića, koji je na samom početku obavijestio gradske vijećnike o svom prelasku iz Hrvatske konzervativne stranke u Hrvatsku demokratsku zajednicu.
Sjednica je započela Aktualnim satom gradonačelnika Ivana Penave, koji je odgovarao na pitanja gradskih vijećnika o: provođenju projekta primarne selekcije otpada koji se u gradu Vukovaru provodi u okviru projekta uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom; načinu i mogućnostima otvaranja radnog mjesta logopeda u jednom od dječjih vrtića za potrebe djece u govornim smetnjama; dodjeli u najam stana zamjenici gradonačelnika Mariji Budimir; pozitivnim gospodarskim pomacima koji se osjećaju u gradu Vukovaru posljednjih mjeseci; unutrašnjem uređenju Radničkog doma u Vukovaru; razlozima pada Vukovara u rangiranju gradova po časopisu Forbes u razdoblju 2012.-2015. godine; sprječavanju ilegalne prodaje na gradskoj tržnici; broju novouposlenih u gradskim tvrtkama i gradskoj upravi; potrebi sanacije platoa oko višestambene zgrade u Ulici Vijenac Ruđera Boškovića; početku izgradnje kanalizacijske mreže u prigradskom naselju Sotin; dramatičnom broju Vukovaraca koji odlaze u druge zemlje; uvođenju linije gradskog prijevoza poslije 20,00 sati; spremnosti gradonačelnika i Grada Vukovara za prihvaćanje inicijative za ulagače iz Republike Srbije.
Gradski vijećnici zatim su usvojili:
-Odluku o uključivanju naselja Sotin i Lipovača u lokalnu akcijsku grupu Srijem, LAG Srijem
-Odluku o usvajanju godišnjeg obračuna Proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 31. Prosinca 2014. godine
-Odluku o usvajanju izvršenja Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2014. godinu
-Odluku o usvajanju izvješća o izvršenju Programa utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH
-Odluku o usvajanju izvješća o izvršenju Programa javnih potreba u sportu za 2014. Godinu
-Odluku o usvajanju izvješća o izvršenju Programa javnih potreba za 2014. U područjima kulture, socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarne djelatnosti i ostalim područjima od interesa za Grad Vukovar
-Odluke o izmjenama Odluke o organizaciji i radu dimnjačarske službe
-Odluke o sklapanju ugovora o darovanju sa Gimnazijom Vukovar
-Odluke o odgodi zaključenja sudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vukovara i trgovačkog društva Saubermacher Dienstleistungs AG, Austrija, i Strabag AG, Sustrija
Posebnu pozornost vijećnici su posvetili donošenju Odluke o pristupanju promjeni Statuta Grada Vukovara, na što je Gradsko vijeće Grada Vukovara obvezano od strane Ustavnog suda RH, a vezano za način rješenja službene uporabe srpskoga jezika i ćirilice na području Grada Vukovara.
Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je politički „vrući krumpir" iz Zagreba prebačen u Vukovar što je ocijenio zlonamjernim prema Vukovaru, ali i da želi smirivanje tenzija zbog sadašnjosti i budućnosti Vukovara koji je konačno pokrenuo kotač gospodarskog oporavka.
Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić potvrdio je kako su to i njegove želje, te je zatražio uključivanje Srba u izradu Statuta kako bi bio donesen konsenzusom.
I drugi sudionici rasprave uglavnom su se složili s navedenim te je odluka o pokretanju postupka izmjene Statua Grada Vukovara donesena jednoglasno. Izmjene trebaju biti usvojene najkasnije do kraja kolovoza ove godine.
Tonski zapis 11. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara