{gallery}2015/05/26/03{/gallery} Stanovnici gradske četvrti Lužac popunili su gradski prostor u zgradi nekadašnje Mjesne zajednice puno prije 18 sati za kada je 25. svibnja zakazana javna tribina sa dužnosnicima Grada Vukovara, direktorima Vodovoda grada Vukovara, Komunalca i Vukovarske razvojne agencije. Gradonačelniku Ivanu Penavi pridružili su se na javnoj tribini i njegov zamjenik Marijan Pavliček te svi pročelnici gradskih upravnih odjela.
Povod javnoj tribini bila je inicijativa gradonačelnika Penave za uspostavljanje javnog gradskog prijevoza i kroz gradsku četvrt Lužac, odnosno dobivanje prijedloga i odgovora kad i koliko novih linija uspostaviti kako bi učenici, radnici, umirovljenici i svi ostali bili što bolje prometno povezani s ostalim dijelovima grada Vukovara.
-Moramo osigurati svim našim stanovnicima kvalitetan život. Posebne napore moramo uložiti u gradskim četvrtima kao što je Lužac, koji su zapostavljeni u kvaliteti i uvjetima života u odnosu na ostale građane grada Vukovara. Ako želimo zadržati ljude u tim dijelovima grada moramo dati svoj maksimum da im život bude održiv i primamljiv, pogotovo mladim obiteljima kojima je najteže i kojima je dostupnost različitih sadržaja neophodna, rekao je gradonačelnik Penava i dodao kako bi autobusi kroz Lužac trebali početi voziti najkasnije u roku od mjesec dana.
S obzirom da još uvijek na području Grada Vukovara ne djeluju Mjesni odbori javna tribina na Lušcu izvrsno je poslužila da stanovnici na licu mjesta dobiju odgovore „iz prve ruke" o: kvaliteti vode koja je i na Lušcu ispravna i kvalitetna za piće kao, uostalom, u svim dijelovima Vukovara, postupanju komunalnih redara i lošim navikama ponekih stanovnika kada se radi o nepropisnom i neodgovornom parkiranju osobnih vozila na nogostupima, neočišćenom nasipu oko stare Vuke, igralištu za odbojku na pijesku i lošoj ogradi oko školskog igrališta, /ne/čišćenju i uređenju odvodnih kanala, podjeli besplatnih spremnika za sakupljanje otpada koje bi stanovnici Lušca trebali dobiti tijekom ljeta, projektu izgradnje obilaznice kojom bi se izmjestio promet kamionima kroz naselje, potrebi sanacije loših kao i izgradnji novih nogostupa kako bi život na Lušcu bio puno kvalitetniji.
-Gradonačelniče, hvala što ste nam organizirali ovu javnu tribinu koja nam puno znači. Posebno je važno što ste odabrali trenutak kada nisu u pitanju dani neposredno pred izbore, jer smo uvijek najčešće tome svjedočili, a poslije toga ništa se nije događalo. Ovakav pristup daje nam nadu da će naši problemi i prijedlozi biti stvarno i riješeni – bile su riječi jednog od sudionika javne tribine nakon kojih je uslijedio spontani pljesak upućen gradskim dužnosnicima koji će ovakvu praksu nastaviti i u drugim dijelovima grada Vukovara.