{gallery}2015/05/19/03{/gallery}U Vukovaru je početkom ožujka, u sklopu Centra za socijalnu skrb Vukovar, započela s radom podružnica Obiteljskog centra koju je danas obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, u pratnji pročelnice UO za opće poslove i ured gradonačelnika Sanje Tokić. Domaćini su im bili Ljubica Mudri, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vukovar i Ružica Pandža, predstojnica podružnice Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske županije.
Obiteljski centar utemeljen je još 2007. kao Obiteljski centar Vukovarsko-srijemske županije i sve ove godine djelovao je u Vinkovcima, ali je aktualnim Zakonom o socijalnoj skrbi iz 2014. predviđena djelatnost nekadašnjega Obiteljskoga centra pri Centru za socijalnu skrb u sjedištu županije – Vukovaru. Djelatnost Centra usmjerena je na preventivni, savjetodavni, edukativni, informativni i drugi stručni rad na području braka, obitelji, djece i mladeži, a služit će podizanju kvalitete obiteljskog života.
- Zahvaljujući brzoj reakciji gradonačelnika Ivana Penave i Grada Vukovara uspjeli smo u kratkom vremenu dobiti ovaj prostor u ulici Kardinala Alojzija Stepinca i provesti sve potrebite radnje za osnivanje podružnice u Vukovaru. Obavljat ćemo poslove savjetodavnoga i preventivnoga rada i druge stručne poslove koji se odnose na savjetodavnu uslugu koja se odnosi na brak, roditeljstvo, obiteljske i partnerske odnose, razvoj socijalizacijskih vještina djece i mladih, posebno komunikacijskih vještina i nenasilnog rješavanja sukoba među djecom i mladima, razvoj komunikacije i tolerancije u mladenačkim i partnerskim odnosima, organiziranje i provođenje edukacije posvojitelja, obiteljsku medijaciju, poticanje i razvoj programa rada u zajednici, volonterskog rada i rada udruga koje su potpora roditeljima, obitelji, djeci, mladeži i drugim socijalno osjetljivim skupinama stanovništva, poticanje i provedbu programskih aktivnosti namijenjenih edukaciji i promidžbi obiteljskih vrijednosti te na temelju javnih ovlasti i poslove vezane za djelatnost dadilje. Naši sugrađani trebaju znati da se ovdje mogu obratiti stručnjacima koji rade na prepoznavanju i suzbijanju problema u obitelji – rekla je Ljubica Mudri, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vukovar, te najavila puno projekata s kojima će upoznati Grad Vukovar kao i svime što je potrebno za njihovu realizaciju.
Kao što je naglasila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ljubica Mudri veliku potporu realizaciji Obiteljskog centra u osiguranju prostora dao je Grad Vukovar na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji je posebno naglasio dosadašnju odličnu suradnju gradske uprave sa ovom ustanovom, u okviru mjera socijalne politike i interesa socijalno ugroženih građana.
– Grad Vukovar je u ovom slučaju vrlo brzo reagirao, a sve na tragu inicijative koju sam najavio povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara, jer građani Vukovara teže da ovaj grad istinski postane sjedište Vukovarsko-srijemske županije. Obiteljski centar za Vukovarsko-srijemsku županiju otvoren je u interesu i na korist svih građana Vukovara i cijele naše županije. Živimo u vremenu prepunom izazova za svaku obitelj, te pozivam sve koji imaju problema u obitelji neka na ovom mjestu potraže pomoć stručnih ljudi u cilju očuvanja svojih obitelji – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s naglaskom kako će nastaviti djelovati osluškujući potrebe stanovnika Vukovara i činjenice što sve Vukovar predstavlja u Republici Hrvatskoj.