Vladu demokratskog jedinstva u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata 1991. i 1992. godine vodio je Franjo Gregurić, a uz vladajući HDZ činili su je i predstavnici nekoliko tadašnjih parlamentarnih stranaka.
Više članova Vlade demokratskog jedinstva izrazilo je želju za organiziranim posjetom svih mjesta stradanja u gradu heroju Vukovaru. To su i učinili zajedno sa njihovim gostima 22. travnja u cjelodnevnom programu koji je započeo u Bogdanovcima, a završio kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav.
– Vrijeme neumoljivo teče i 24 godine poslije željeli smo u tihom obilasku svih mjesta stradanja u gradu Vukovaru odati počast hrvatskim braniteljima, herojima obrane grada Vukovara i svima koji su svojim trudom u Vukovaru i našoj Domovini osigurali samostalnost i međunarodno priznanje. Dobili smo ono što smo htjeli, suverenu Hrvatsku, ali trebamo više pažnje posvetiti učenju svoje prošlosti, da bi nam bila sigurnija budućnost. Tek kad čovjek dođe ovdje u miru i pijetetu vidi kolika su bila stradanja. Često imam običaj reći da je svaki građanin Vukovara za mene heroj i onaj koji je preživio, koji je bio dijete, starac u podrumu..., jer trebalo je izdržati tu svu patnju. – naglasio je Franjo Gregurić, koji je mandat za sastavljanje Vlade demokratskog jedinstva dobio prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Tijekom druženja sa braniteljskim udrugama u prostoru franjevačkog samostana u Vukovaru članovima Vlade demokratskog jedinstva pridružili su se zamjenica gradonačelnika Vukovara Marija Budimir i zamjenik predsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara Pilip Karaula.