{gallery}2014/12/11/03{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, nakon provedenog Javnog natječaja i ocjene Povjerenstva za provođenje istog, donio je odluku o odabiru 24 korisnika sredstava za povećanje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u gradu Vukovaru s kojima je 11. 12. 2014. potpisao ugovore o sufinanciranju.

Grad Vukovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je 20. lipnja 2014. godine Javni natječaj „Povećanje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u gradu Vukovaru". Mjere energetske učinkovitosti koje se subvencioniraju ovim Natječajem su: zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije; povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće; ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova i ugradnja uređaja za povrat topline u sustave prozračivanja.

Prijava na Natječaj trajala je zaključno s 14. kolovozom 2014. godine do kad je pristiglo ukupno 413 prijava fizičkih osoba. Nakon pristiglih prijava Povjerenstvo za provedbu Javnog natječaja pregledalo je prijavljene obiteljske kuće i ocijenilo ih prema kriterijima za odabir.

Ukupna vrijednost pristiglih prijava iznosila je cca 22 milijuna kuna s PDV-om, a iznos traženih sredstava sufinanciranja cca 16.7 milijuna kuna s PDV-om.

Obradom pristiglih prijava, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, prihvaćeno je 24 projekta u vrijednosti 1.380.911,34 kuna, a sufinancirano je 990.906,49 kuna.

Prihvatljivi troškovi Programa sufinanciraju se s nepovratnim sredstvima u visini do 82,5 % vrijednosti, odnosno do maksimalnog iznosa od 61.875,00 kuna (uključujući PDV) po kućanstvu. Dio navedene potpore u visini do 80 % sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a dio navedene potpore u visini do 2,5 % sufinancira Grad Vukovar. Preostali dio iznosa financira sam korisnik.

Korisnici sredstava radove moraju završiti do 30. lipnja 2015. godine, dok se većina radova planira završiti do kraja ove godine.

-Pretpostavili smo da će naši građani imati veliki interes te smo nastojali u ovom programu i povećati vlastiti ulog kako bi smo omogućili ugovore za oko stotinu prijava. Grad Vukovar će nastaviti ovaj program i u 2015. godini s nadom da ćemo se uspjeti izboriti za veća sredstva – rekao je gradonačelnik Ivan Penava.