Predsjedništvo Udruge gradova je na svojoj sjednici 10. prosinca u Zagrebu jednoglasno prihvatilo da se Ustavnom sudu RH uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave. U ime Grada Vukovara sastanku je nazočio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.
Udruga gradova traži privremenu suspenziju zakona do okončanja postupka konzultiranja s lokalnom samoupravom kao i iznalaženje obostrano prihvatljivog rješenja.
"Pri donošenju Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave prekršene su odredbe Ustava RH, Europske povelje o lokalnoj samoupravi, Poslovnika Vlade RH i Kodeksa o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona. Tim aktima propisano je obavezno konzultiranje države i lokalne samouprave pri donošenju zakona kojima se uređuje financiranje lokalne samouprave te razmjernost prihoda i ovlasti lokalne samouprave", ističu u Udruzi gradova. Udruga gradova o navedenim će problemima, najavljuju, obavijestiti Vijeće Europe i Odbor regija EU-a putem predstavnika RH u tim institucijama. Predsjedništvo je također jednoglasno prihvatilo da se Ustavnom sudu Republike Hrvatske uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o prostornom uređenju. Od Ustavnog suda traži se da zakonodavcu naloži usklađivanje ovlasti i prihoda lokalne samouprave.
"Gradovi i županije na temelju Zakona o prostornom uređenju i građenju preuzeli su državne službenike koji rade na poslovima izdavanja akata vezanih uz gradnju, osigurali im materijalne i tehničke uvjete za rad, a Zakonom je bilo propisano da se 45 milijuna kuna osigurava u državnom proračunu na ime troškova plaća tih službenika. Donošenjem novog zakona o prostornom uređenju država je trošak plaća prebacila na županije i gradove bez njihove suglasnosti. Ukupni pad prihoda lokalne samouprave zbog izmjena poreza na dohodak iznosi približno 1,8 milijardi kuna, a kompenzacijske mjere koje je država predložila iznose ukupno 395 milijuna kuna. Udjel države u porezu na dohodak prije reforme iznosio je 15,5 posto, a nakon reforme iznosi 17,5 posto uvećan za 100 posto prihoda od poreza na dohodak od kamata na štednju", zaključak je Udruge.
Nadležne službe procijenile su da će zbog ovakve porezne reforme Grad Vukovar izgubiti 2,7 milijuna kuna na prihodovnoj strani.