{gallery}2014/11/27/05{/gallery}Ovogodišnja, 18. po redu humanitarna akcija "Vukovaru ZaDar" održat će se na Narodnom trgu u Zadru, 6. prosinca 2014. godine uz prigodni program na kojem će od 9 do 13 sati nastupiti 30 izvođača, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Domu Zadarske županije. Tom prigodom žitelji Zadra i Zadarske županije imat će priliku donositi pakete hrane i higijenskih potrepština na Narodni trg, a prodavat će se i rukotvorine zadarskih privatnih vrtića kako bi se prikupilo što više novaca. Na taj način prošle je godine prikupljeno preko 34.000 kuna. Ovom akcijom pomaže se, prije svega, obiteljima u Vukovaru koje žive u socijalno teškim uvjetima, a prikupljena pomoć u vidu hrane, higijenskih potrepština i novca predaje se Caritasu Vukovarskog dekanata.

"Preko 1000 obitelji čeka pomoć Caritasa u Vukovaru, a 30 obitelji nema financijskih sredstava za kupnju drva za ogrjev", rekla je časna sestra Melhiora Biošić i naglasila kako je socijalna situacija u Vukovaru najteža do sada. "To je preteško da nakon ratnih stradanja i svih strahota ovaj grad ima toliko potrebitih, da im nedostaje osnovno za život. Ako ovom našom akcijom zadržimo bar jednu obitelj u Vukovaru, puno smo učinili. Želimo da se zna da Zadar ne zaboravlja Vukovar, jer tko srcem daje, najviše daje", naglasila je časna Melhiora i dodala kako su zahvaljujući novom vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi upravo siromašni prioritet Grada Vukovara.

I sve škole kao i vrtići u Zadarskoj županiji uključeni su u ovu akciju na način da svaka škola prikuplja određenu namirnicu ili higijensku potrepštinu. Osnovna škola "Šimuna Kožičića Benje" u Zadru tradicionalno je centar prikupljanja humanitarne pomoći odakle će krenuti kamion sa prikupljenom pomoći prema Vukovaru. Ovime se daje i doprinos u očuvanju vrijednosti Vukovara koji je simbol stradanja u Domovinskom ratu, na način da zadarski hodočasnici organizirano posjete u Opću bolnicu Vukovar, Ovčaru, Memorijalno groblje, Franjevački samostan i ostalo. Tako će biti i ove godine, jer interes za posjet Vukovaru najveći je do sada. Preko 100 hodočasnika kreće 7. prosinca u ranim jutarnjim satima za Vukovar, a dan poslije primit će ih gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zajedno sa županom Vukovarsko – Srijemske županije Božom Galićem.

Glavni organizator ove humanitarne akcije je Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, pokrovitelji su Zadarska županija i Grad Zadar, a suorganizatori OŠ Šimuna Kožičića Benje, srednja Prirodoslovno grafička škola Zadar, Udruga Propela Zadar i Ross Media Consulting.