Održana je svečanost dodjele javnih priznanja Grada Vukovara. Običaj je bio da se javna priznanja Grada Vukovara dodjeljuju svake četiri godine na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara koja se održavala na Dan Grada Vukovara 3. svibnja, no ove godine zbog epidemiološke situacije proslava Dana Grada nije održana u standardnome obliku. Iz toga razloga, svečanost dodjele javnih priznanja održana je po prvi puta u samostalnome obliku uz prigodni program.

„Javna priznanja Grada Vukovara dodjeljuju se svake četiri godine i zaista je predivno vidjeti koliko u tome periodu nalazimo zasluga i doprinosa pojedinaca i udruga iz svih sfera života našega grada. Upravo iz činjenice da je i ovom prilikom tako velik broj laureata, njih čak dvadeset, možemo zaključiti koliko je Vukovar zaista voljen i kolika se emocija veže uz naš grad.  Riječ je o osobama poznatima po višegodišnjim zalaganjima i nastojanjima, svakome ovisno o njegovome području djelovanja. Svojim su profesionalnim radom svakodnevno doprinosili boljitku Vukovara. Nagrađeni su laureati koji se bave različitim sferama života, od znanosti, kulture, obrazovanja, sporta i drugo te je riječ o respektabilnim građanima koji su cijeli svoj radni vijek posvetili određenom području, a na izgradnju zajednice,“ rekao je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava.

 Za izniman doprinos istraživanju i razvoju vučedolske kulture te promicanje Vučedola i Vukovara počasnim građaninom proglašen je dr.sc. Aleksandar Durman.
„Nisam nikada pomislio da bih mogao dobiti tako veliku nagradu, ali evo, netko je prepoznao moj trud. Od 1981. godine istražujem Vučedol i s njim sam se nekako saživio. Kada sam, nakon istraživanja arheologije područja uz Jadransko more,  prvi puta službeno u ime svog Odsjeka za arheologiju došao u Slavoniju i upoznao vučedolsku kulturu shvatio sam da više ne odlazim odavde. Tijekom tih istraživanja naučio sam da je, u ono vrijeme kada je vučedolska kultura živjela, to bila najviša razina civilizacije u svijetu. Vučedolska kultura svijetu može pokazati kako je izgledala prošlost Europe,“ rekao je dr. sc. Durman, dodajući kako o otkriveno tek 13%  Vučedola.

Nagradu za životno djelo primili su književnik Pavao Pavličić, za iznimne zasluge u području hrvatske književnosti koju je oplemenio svojim djelima u kojima je promicao i svoj rodni grad Vukovar te ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić, za iznimne zasluge i doprinos razvoju kulture u gradu Vukovaru.
„Ovo je za mene uistinu poseban dan,  toliko godina rada i vezanosti za muzej, grad Vukovar i čitav niz mojih suradnika tako da ovo doživljavam kao naše zajedničko veselje u kojemu uživamo,“ rekla je ravnateljica Marić te u ime svih laureata zahvalila Gradskome vijeću i čelnicima Grada što su prepoznali njihov dugogodišnji rad.
Akademik Pavao Pavličić rekao je kako mu ova nagrada znači više od svih do sada.
„Vukovar je moj rodni grad i manje-više sve što sam pisao bilo je vezano uz njega tako da mi se čini da mu nikada ne mogu vratiti onaj dug koji sam od njega pozajmio kada sam se tu rodio i proveo prvih 20 godina života,“ rekao je Pavličić o ovoj nagradi.

General-bojnik Hrvatske vojske Damir Krstičević dobitnik je Medalje Grada Vukovara za zasluge otvaranja „Vojarne 204. brigade Hrvatske vojske“ te za održavanje svečanih promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru te je ovom prilikom istaknuo kako je bilo  mnogo onih koji su govorili kako se to neće ostvariti.

„Međutim bili smo uporni kao što su bili uporni i hrvatski branitelji i 2017. godine smo to i ostvarili,“ rekao je general Krstičević o dovođenju Hrvatske vojske u Vukovar.

Plaketu Grada Vukovara dobili su:

MILAN KORDIĆ, za iznimni uspjeh i doprinose dizačkom sportu u Vukovaru. 

STIPO MAJIĆ, za promicanje vrijednosti Domovinskog rata te ekranizaciju proživljenoga u Domovinskom ratu.

ZLATKO MENGES, za dugogodišnji rad na području golubarstva.

LILIJANA RADOBULJAC, za postignute rezultate u području prosvjete,obrazovanja, umjetnosti i kulture te radu u Udruzi Vukovarske iskrice.

FRANJO ŠOLJIĆ, za dugogodišnji volonterski rad na promicanju digniteta Domovinskog rata.

MELITA VUKUŠIĆ, za dugogodišnji volonterski rad na području skrbi o životinjama.

KLUB VETERANA 148. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE ZAGREB – TRNJE, za dugogodišnje provođenje projekta „I reći ću vam samo još jednu stvar- ZAPAMTITE VUKOVAR“.

UDRUGA VUKOVARSKIH VETERANA NAŠICE, za okupljanje dragovoljaca i sudjelovanje u obrani Vukovara.

USTANOVA ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ DJEČJI VRTIĆ VUKOVAR I, za stručan i predan rad u odgojiteljstvu.

UDRUGA VUKOVARSKI LEPTIRIĆI, za promoviranje prava djece s poteškoćama u razvoju i unaprjeđenje kvalitete njihova života.

UDRUGA EUROPSKI DOM VUKOVAR, za višegodišnje uspješno djelovanje na prevladavanju društvene krize u poslijeratnom društvu.

UKRAJINSKO KULTURNO-PROSVJETNO DRUŠTVO „IVAN FRANKO“ VUKOVAR, za njegovanje i promoviranje ukrajinske kulture.

UDRUGA NOGOMETNO SREDIŠTE VUKOVAR, za udruživanje nogometnih klubova te unaprjeđenje i razvoj nogometa mlađih kategorija.

TRGOVAČKO DRUŠTVO KATARINA LINE IZ OPATIJE,  za dugogodišnju suradnju i organizaciju ljetovanja vukovarske djece na Jadranu.

UDRUZI ZA OSOBE S INTELEKTUALNIM OŠTEĆENJEM „GOLUBICA“ VUKOVAR za uspješno pružanje socijalne skrbi osobama s mentalnom retardacijom

Medalju Grada Vukovara dobili su:

LIDIJA MILETIĆ, za zasluge u promicanju znanosti, prosvjete, umjetnosti i kulture u Vukovaru.

GENERAL-BOJNIK HRVATSKE VOJSKE, DAMIR KRSTIČEVIĆ, za zasluge otvaranja „Vojarne 204. brigade Hrvatske vojske“ te za održavanje svečanih promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru.

Nagradu za životno djelo dobili su:

PAVAO PAVLIČIĆ, za iznimne zasluge u području hrvatske književnosti koju je oplemenio svojim djelima u kojima je promicao i svoj rodni grad Vukovar.

RUŽICA MARIĆ za iznimne zasluge i doprinos razvoju kulture u gradu Vukovaru.

Počasnim građaninom Grada Vukovara proglašen je DR. SC. ALEKSANDAR DURMAN i to zbog iznimnog doprinosa istraživanju i razvoju vučedolske kulture te promicanja Vučedola i Vukovara.