Već 22 godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom Vukovar te Franjevačkim samostanom Vukovar, uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira vukovarske adventske svečanosti.

Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz upalio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te ovom prilikom svima poželio vjeru, mir i blagoslov. Svjetlo prve adventske svijeće simbolizira svjetlo nade, kako za svakoga pojedinca tako i za naše obitelji i za naš grad te svim Vukovarcima. Gradonačelnik Penava ovom prigodom poželio je svojim sugrađanima da blagdane provedu u miru, sa svojim najmilijima.

Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a svečanosti paljenja prve adventske svijeće prethodio je program „Vukovar – grad prijateljstva" održan u Crkvi sv. Filipa i Jakova, nakon čega je procesija pod nazivom „Svjetlosna rijeka ulicama grada", tradicionalno prošla ulicama Vukovara od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz.

U ovo vrijeme adventa iz Vukovara šaljemo poruku mira, ljubavi i bliskih odnosa, kako u užem krugu obitelji i prijatelja, tako i u široj zajednici. Sukladno tematici ovogodišnjih vukovarskih adventskih svečanosti istaknuo bih kako Grad Vukovar broji 19 gradova i općina prijatelja, a taj broj svake godine s radošću širimo” kazao je gradonačelnik Penava.

Vratili smo se u Vukovar, u naše domove kakvi god oni bili. Vukovar prije 22 godine nije bio grad kakav smo zamišljali, ali nakon toliko vremena, putem i ovakvih događaja naš grad poprima obrise kakve je većina nas priželjkivala. Još je puno dobrih, ali i teških dana, puno truda i energije koje ćemo ulagati kako bi on svakim danom bivao ljepši i bolji”, zaključio je Penava.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić istaknula je zadovoljstvo da, danas, uz 22. po redu tradicijske vukovarske adventske svečanosti možemo govoriti o Vukovaru - gradu prijateljstva.

U istom adventskom ozračju nastavljen je program večeri tradicijske kulture naziva „Vukovar i prijatelji“, gdje su običaje adventa i Božića dočarali KUD-ovi Dunav i Kolo, a vukovarski gimnazijalci program su upotpunili pričama o prijateljstvu. Poruke mira i blagostanja svima nazočnima uputio je i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček.