Već 21 godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Javnom ustanovom u kulturi Hrvatskim domom Vukovar uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira Vukovarske adventske svečanosti.

Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz upalio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u ime svojih sugrađana te ovom prilikom svima poželio vjeru, mir i blagoslov naglasivši kako svjetlo prve adventske svijeće simbolizira svjetlo nade, kako za svakoga pojedinca tako i za naše obitelji i za naš grad te svim Vukovarcima zaželio da blagdane provedu sa svojim najmilijima.

Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a svečanosti paljenja prve adventske svijeće prethodio je program „Moj grad je nada, svjetlost i ljubav" održan u Crkvi sv. Filipa i Jakova, u izvedbi Pavla Vukasa i Mateje Đumić, djece OŠ Dragutina Tadijanovića i Zbora sveta Cecilija Vukovar nakon čega je procesija pod nazivom „Svjetlosna rijeka ulicama grada", tradicionalno prošla ulicama Vukovara od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz.

Program je nastavljen u Hrvatskom domu gdje je posjetiteljima prikazan kratki film o povijesti Vukovarskih adventskih svečanosti, a nastupili su i KUD Osijek 1862 godine te KUD Dunav Vukovar.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zahvalio je svima sudionicima organizacije Vukovarskih adventskih svečanosti. „Svoju 21 godinu dugu tradiciju Vukovarske adventske svečanosti započele su po samom povratku u Vukovar nakon Domovinskog rata, davne 1998. godine, a dan danas uspješno se odvijaju ponajprije zahvaljujuči ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ruži Marić, ravateljici Hrvatskog doma Ivanki Miličić, Franjevačkom samostanu Vukovar i gvardijanu Ivici Jagodiću, ali i Turističkoj zajednici Grada Vukovara. Svoj ogromni doprinos dali su i mnogi djelatnici iz područja kulture i druge kulturne institucije koje egzistiraju u našem gradu, a koji se dugi niz godina uključuju u kreiranje koncepcije, pripremu i provedbu Vukovarskih adventskih svečanosti", zaključio je gradonačelnik Penava.