U sklopu projekta Korijeni u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održana je videokonferencija s Hrvatskom školom u Munchenu i OŠ Žepče iz Bosne i Hercegovine, a u kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Pilot projekt Korijeni je usmjeren globalnom umrežavanju hrvatskih škola – vođeni načelom stvaranja mreža između škola iz RH, BiH, iseljeništva i država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina. Putem videokonferencija i drugim sredstvima modernog komuniciranja djeca i učitelji se upoznaju, a RH nudi institucionalnu potporu hrvatskim školama izvan RH. Ujedno se od najranijih dana podiže svijest o jednom, nedjeljivom narodu, ma gdje on živio.

Grad Vukovar ima posebno značenje u tom procesu te su upravo zbog toga za pilot fazu projekta u RH izabrane škole s vukovarskog područja te će se u školskoj godini 2018./2019. svih šest škola umrežiti po gore navedenom principu sa školama koje pohađaju Hrvati izvan RH.

„Ovo je druga godina kako se projekt Korijeni provodi, a cilj mu je povezati sve pripadnike hrvatskog naroda, odnosno najmlađe članove diljem svijeta koji pohađaju škole u dijaspori kako bi u najranijim godinama života kod njih razvili svijest o pripadnosti hrvatskom narodu te osjećaj za kulturu, baštinu i povijest svoga naroda", rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako je Grad Vukovar kao ishodišno mjesto tog projekta bio logičan izbor budući ima centralnu ulogu u stvaranju moderne i neovisne hrvatske države.

„Zahvaljujući senzibilnosti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, ova inicijativa s njihove strane je hvale vrijedna, a zahvaljujući OŠ Dragutina Tadijanovića i ravnateljici Lidiji Miletić koji su od početka bili u pilot projektu, danas možemo svjedočiti uključenju svih škola s područja našega grada u navedeni projekt, ali i da je broj škola iz dijaspore koje se u njega uključuju sve veći što nam garantira uspješnu provedbu Korijena", zaključio je Penava.

Gradonačelnik je također pozdravio učenika iz Munchena i Žepča te im poručio kako su u Vukovar uvijek dobrodošli te izrazio nadu kako će neki od njih ipak svoj životni put nastaviti u Republici Hrvatskoj.

Osim videokonferencija projekt predviđa i održavanje ljetne škole u Vukovaru (športski, jezični, folklorni, glazbeni, kulturni programi i radionice), čime bi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, u suradnji s Gradom Vukovarom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te ostalim mjerodavnim institucijama državne, područne i lokalne vlasti, želio Vukovar brendirati kao mjesto edukativnog turizma za Hrvate izvan RH.