Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade RH sudjelovao je u obilježavanju 26. godišnjice posljednje velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora koja se dogodila u Nemetinu.

Obilježavanje je, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, organiziralo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL). U Hrvatskom domu u Vukovaru održana je svečana akademija, a potom je uslijedio odlazak u Nemetin na mjesto razmjene gdje je održan prigodni program. Sudionici obilježavanja druženje i susret nakon Nemetina nastavili su u HNK Radnički u Borovu naselju.

Predsjednik HDLSKL Danijel Rehak istaknuo je kako po službenim podacima nešto manje od 8 000 osoba ima status logoraša, iako stvarni broj premašuje 30 000 zatočenih.

Za logoraše ovaj dan predstavlja i svojevrstan drugi rođendan. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava čestitao je zatočenicima srpskih koncentracijskih logora ovaj dan, rekavši kako nikada ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje koji su temelj ove države. Zahvalio im je na svemu što su činili i još uvijek čine za Hrvatsku, ali i iskazao razočaranje što još uvijek nema pravde za zločine iako je prošlo više od četvrt stoljeća. „Nije bilo dovoljno energije i pritiska koji bi dali željene rezultate po pitanju presude, kažnjavanja zločinaca i potrage za nestalima. To predstavlja veliki uteg za Vukovar, jer kada izostanu temeljna ljudska prava, pravo na život, pravo na dostojanstvo i pravičnu presudu, u ljudima se budi revolt i razočaranje jer vide i osjećaju da vrijeme prolazi, a ne događa se ništa značajno", rekao je gradonačelnik Penava te napomenuo kako je dosadašnji rezultat poraz za koji su odgovorni svi, a posebno vodeći političari.