Sotin – Vašarište 2013.

Istraživanje groblja daljske grupe i ranosrednjovjekovnog naselja

Već šestu godinu zaredom uspješno se provode arheološka iskopavanja u Sotinu u suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Insitituta za arheologiju. U ovogodišnjim istraživanjima otkriveno je 16 grobova daljske grupe koji se mogu datirati u 8. i 7. st. pr. Kr. Tadašnji stanovnici naselja na Srednjem polju u Sotinu sahranjivali su vrlo blizu svom naselju. Pokojnik je spaljen na lomači, a njegovi ostaci položeni su urnu – lonac koji je bio poklopljen zdjelom. Često su s pokojnicima spaljivani predmeti koje je on nosio u svakodnevnom životu. Stoga se u grobovima nalaze ostaci fibula (kopči za odjeću), igle, šila, brusevi, dijelovi pojasa. Često u u grobove prilagali i komade mesa, što je vidljivo po nalazima životinjskih kostiju.

Drugi vremenski horizont u kojem su zabilježeni tragovi naseljavanja prostora koji se istražuje 2013. jest razdoblje ranog srednjeg vijeka odnosno 8. i 9. st. Iz tog vremena otkriveni su ostaci naselja s nalazima keramičkih posuda i željeznog alata kojima su se njihovi stanovnici služili.

Ova višegodišnja istraživanja u Sotinu započela su kao dio projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica na tlu kontinentalne Hrvatske pri Institutu za arheologiju uz svesrdnu pomoć i sudjelovanje Gradskog muzeja Vukovar te inspiraciju u brizi i ljubavi za arheološku baštinu Sotina obitelji Ilkić, a posebno dr. sc. Mate Ilkića sa Sveučilišta u Zadru. Neizostavni sudionici ovih arheoloških kampanji su i stanovnici Sotina kojima ovom prilikom najljepše zahvaljujemo na suradnji i toploj susretljivosti na njihovim njivama i vrtovima koji kriju mnoge tajne o prošlosti Podunavlja.

{gallery}2013/05/28/02{/gallery}