{gallery}2014/04/25/01{/gallery}U DV Vukovar 1 odgojiteljica i stručne suradnice odradile su posljednju Unicefovu radionicu za roditelje kojima je cilj bio osnaživanje roditelja kao roditelja i stvaranje zajednice podrške i suradnje. U jedanaest radionica razgovarali smo s roditeljima o tome u kojim roditeljskim ponašanjima su jaki, a koje trebaju usavršiti – Kako i koliko djetetu pružam ljubavi? Kako i koliko ga potičem na samostalnost? Kako i koliko ga podupirem? Kako i na koji način oblikujem njegovo ponašanje? Razgovarali smo i o temeljnim psihološkim potrebama djeteta, kako ih prepoznati i na koji način na njih reagirati. Što očekujemo od našeg djeteta za dvadeset godina i da li u sadašnjosti od djece tražimo ona ponašanja koja će dovesti do te 'slike o našem djetetu za 2 desetljeća'? Uvježbavali smo vještinu slušanja te stvaranje čarobnih porukama koje roditelja i dijete mogu spasiti nepotrebnih sukoba (JA – poruke), osvijestili što očekujemo, dopuštamo i zabranjujemo djetetu u određenoj stuaciji ali isto tako i razgovarali o tome znaju li djeca što se od njih očekuje, što im se dopušta, a što zabranjuje? Bilo je govora o postavljanju pravila ponašanja i o vrstama odgovornosti koje imamo kao roditelji – odgovorni smo za svoje dijete, za odnos koji imamo s njim i s drugima u obitelji, ali i za sebe, svoje 'gušte'. Osvijestili smo određena ponašanja koja smo iskusili kao djeca naših roditelja, osjetili se slobodnim procijeniti ih i odabrati hoćemo li ih koristiti na našoj djeci ili odabrati nove. Također, podsjetili smo se što nas snaži kao roditelje i daje nam inspiraciju za roditeljstvo.

Zahvaljujući radu i trudu voditeljica ali i roditeljima koji su se odlučili za radionice – njihovoj otvorenosti, spremnosti za dijeljenje mišljenja i iskustva, podršci koju su pružali drugim članovima i članicama grupe, uvažavanju koje su pokazivali za druge i drugačije od njih samih, srdačnosti i druželjubivosti - ove radionice su bile ugodno mjesto za druženje i podržavajuća sredina za rad na sebi. I zbog svega Vam toga, roditelji – hvala

Planiranih 11 radionica smo svi zajedno odradili, preostaje nam još dogovoreno druženje s djecom, zbog kojih smo se, u konačnici, toliko puta i sastajali. Nakon toga, očekujemo sljedeću pedagošku godinu i novi ciklus radionica u kojima ćemo nekim novim klincima i klincezama pomoći da dobiju još bolju 'mamu' i boljeg 'tatu'. Roditelji, na Vama je samo – da odlučite.