{gallery}2016/04/18/04{/gallery} U organizaciji Europskog doma Vukovar i njemačke Zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba u Vukovaru je 6. travnja 2016. godine održan okrugli stol Vukovarski ekonomski forum na temu Digitalna ekonomija kao pokretač gospodarskog razvoja ruralnih područja.

Pozdravne riječi brojnim sudionicima uputili su pomoćnik ministra gospodarstva Željko Pravdić, zamjenik župana VSŽ Željko Cirba i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček, a nazočila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Marijana Grubišić te drugi djelatnici gradske uprave.

Skup je svojim izlaganjem otvorio prof. dr. sc. Slavko Vidović, direktor zagrebačke IT tvrtke InfoDom i član nacionalnog vijeća za konkurentnost u sektoru gospodarstva. Predstavivši probleme ruralnih područja RH, planirane mjere za razvoj istih te digitalne tehnologije primjenjive za poboljšanje ruralnog razvoja, naglasak je bio na potrebi za sinergijom državne i lokalne zajednice i za decentralizacijom provedivom primjerice premještanjem nekih od javnih ustanova nadležnih za ruralni razvoj u neko od ruralnih područja naše zemlje.

Bela Ikotić, tajnik udruge Osijek Software City i zaposlenik poduzetničkog inkubatora BIOS, konkretnim se primjerom zavidnog uspjeha ove osječke IT platforme nadovezao na mogućnosti i potencijale stanovnika ruralnih područja u kontekstu digitalnih tehnologija i digitalne ekonomije. Prepoznavši ljude kao ključne pokretače ove uspješne revolucije razvoja nove industrije u Osijeku, OSC u svom djelovanju prema zajednici ulaže prije svega u obrazovanje i dijeljenje znanja putem brojnih projekata, izložio je Ikotić.

Ulogu koju žene mogu i trebaju igrati u poduzetništvu i u IT sektoru predstavila je Alma Saganić iz Udruge hrvatskih poduzetnica. Udruga djeluje s ciljem da potakne žene na poduzetništvo i pomogne im u snalaženju u svijetu gospodarstva, a gospođa Saganić na mnogim je jasnim primjerima prikazala na koji način IT tehnologija i digitalna ekonomija upravo ženama olakšavaju da se odvaže na korak put poduzetništva, obzirom da se dobar dio posla može raditi fleksibilnije i od doma.

Otvorenost, cjeloživotno učenje, samoinicijativnost i odgovornost zajedničke su poruke svih izlaganja i ujedno smjernice koje valja slijediti kako bismo odgovorili na brzo rastući razvoj digitalne tehnologije uopće, a pogotovo u području ekonomije koja i u ruralna područja donosi brojne prilike. Te su točke još jednom došle do izražaja i u diskusiji s brojnim zainteresiranim sudionicima. "Potrebno je odvažiti se u vremenu ideja i vjerovanja, imati viziju, volju i pokrenuti se!" naglasio je prof. dr. Vidović, a za Vukovar je rekao da ne treba čekati pomoć, već realizirati svoju moć, ostvariti svoj veliki potencijal.

Neformalna diskusija je nastavljena uz makrobiotički domjenak nakon čega su gosti razgledali Vukovar iz vodenog autobusa sa Dunava, tzv. 'Bajadere'.