{gallery}2014/05/12/01{/gallery} Svake godine drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) radi informiranja javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.
Ovaj događaj je potaknut 2006. godine od strane Tajništva Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS-Bonnska konvencija), a nadovezuje se na već postojeću inicijativu Sjedinjenih Američkih Država iz 1993. godine, kojom je SAD pokrenuo obilježavanje Međunarodnog dana ptica selica (International Migratory Bird Day).(www.zastita-prirode.hr)
Mladi fotoamateri iz cijele Hrvatske, u organizaciji Fotosaveza Hrvatske, 2013. godine, proveli su vikend u Lonjskom polju, u namjeri obilježavanja Svjetskog dana ptica. Slijedili su staništa roda i napravili dragocjenu zbirku fotografija. Izložba broji oko 50 fotografija i imala je prezentaciju u Požegi i Vinkovcima, a ove godine je postavljenja u Vukovaru.