×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2013/03/18/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/03/18/01

16. ožujka 2013. u OŠ Dragutin Tadijanović, Vukovar, pod izvrsnom organizacijom djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Vukovar i pod vodstvom ravnateljice GDCK Vukovar gđe.Zorice Grgić provedeno je Gradsko natjecanje koje se odvijalo istovremeno u dvije kategorije – ekipe podmlatka i ekipe mladeži: ekipe podmlatka od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole i ekipe mladeži od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole. Svečanost otvaranja uveličala je dogradonačelnica Danijela Stanković koja je ujedno i otvorila XVII gradsko natjecanje.

Sva natjecanja, pa i natjecanje Hrvatskog Crvenog križa, organizirana su po jedinstvenim uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za provedbu natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kojima su točno određeni načini i kriteriji te rokovi natjecanja.

Provođenje natjecanja i smotri osnovnih i srednjih škola RH koordinira Agencija za odgoj i obrazovanje .

Zadatke za sve razine natjecanja izradilo je Državno povjerenstvo prema literaturi objavljenoj u Katalogu natjecanja i prema Pravilima natjecanja.

Sadržaj natjecanja obuhvatio je:

- provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i

- provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći koju su ocjenjivali sudci dr. Vladislav Nadaš, dr Mario Jelavić i viša medicinska sestra Marija Petrović

Natjecanja na svim razinama provelo se na način da su prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolazile sve pozicije. Vrijeme rješavanja zadataka na svakoj radnoj poziciji trajalo je 10 minuta. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provedene su pismene provjere znanja, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provedena je pismena i praktična provjera.

I ove godine u kategoriji Mladeži, Gimnazijalci su pokazali izvrsno teorijsko i praktično znanje te osvojili 1. mjesto dok je u kategoriji Podmladka 1. mjesto osvojila OŠ Antuna Bauera te će obje škole predstavljati GDCK Vukovar na Međužupanijskom natjecanju Mladi Hrvatskog Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije u Novoj Gradiški 13. travanja. Priznanja i pehare za sudjelovanje svim sudionicima uručila je ravnateljica GDCK Vukovar ,Zorica Grgić.

Pobjednici s Međužupanijskog natjecanja stjeću pravo nastupa na Nacionalnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će biti održano 11.svibnja 2013.g. u Novom Vinodolskom, a kojim natjecanjem će se obilježiti Tjedan Hrvatskog Crvenog križa od 8.svibnja do 15. svibnja 2013.g. kao središnji događaj u svrhu promicanja rada Crvenog križa među mladima.

Osnovnu školu Antuna Bauera pod mentorstvom nastavnice Antonije Vidaček predstavljali su: Martina Rajić, Martina Galić, Ivana Hardi, Doris Biljna, i Marina Tomšić.

Vukovarsku Gimnaziju predstavljali su Mateja Vidović (4.razred prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, vođa tima), Lea Kajba, Martina Budeš , Adela Mecanović (2. razred općeg usmjerenja) i Dominik Klarić (2.razred jezičnog usmjerenja) pod mentorstvom prof. Sanje Pavlović Šijanović koja već dugi niz godina surađuje sa GDCK Vukovar te priprema mladež za natjecanja i zajedno sa svojim učenicima uspješno kod mladih članova razvija osjećaj solidarnosti i tolerancije te organizira različite oblike međusobnog pomaganja te razvija odgovorno ponašanje mladih prema sebi i zajednici.Sve to ne bi bilo moguće bez izvanrednih učenika spremnih na naporan rad i kontinuirano zalaganje te podršku i razumijevanje ravnatelja Gimnazije prof.Josipa Prpe.

Cilj ovog natjecanja je motivirati mlade osobe za humanitarno djelovanje u zajednici i okupiti mlade osobe radi razmjene iskustava i ideja o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa. U ovako dobroj organizaciji Gradskog društva Crvenoga križa Vukovar, cilj je u poptunosti ostvaren i ostaje nam samo da ekipama Mladeži i Podmladka poželimo uspjeh na daljnjem natjecanju a GDCK Vukovar, neka i dalje nastave sa ovakvim hvalevrijednim projektima!

{gallery}2013/03/18/01{/gallery}