U utorak, 22. veljače, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva će javnim akcijama podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.


U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj.


Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas - međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo - a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i ne diskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.
Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa.


Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.
Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Republike Hrvatske, koje pokrivaju područje od 13 županija. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je od 1. siječnja 2018. dio te Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.


Također htjeli bi Vas informirati kako će Udruga za podršku žrtvama i svjedocima 22. veljače objaviti Javni poziv za 2022. godinu, na prikupljanje prijedloga za dobitnike Priznanja:
• Priznanja za unapređivanje sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji,
• Priznanja za pružatelje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji, i
• Priznanje za životno djelo u području razvoja sustava žrtvama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji,
Priznanja se odnose samo na pojedince i fizičke osobe i javni poziv će trajati do rujna 2022. godine.


Više o Mreži podrške i suradnje na linku
https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/