Lions klub Vukovar organizirao je u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Vinkovci, a potom u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima povodom Svjetskog dana zdravlja - 7. travnja multimedijalnu prezentacija "Dr. Andrija Štampar – otac Svjetske zdravstvene organizacije".

Prezentacija je obilovala prikazom biografskih podataka i izlaganjem bogatog foto-dokumentarnog gradiva iz ostavštine pohranjene u Hrvatskom državnom arhivu i Školi narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

U svom izlaganju Stjepan Prutki, prof. i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru govorio je o životu i djelu ove značajne osobe koja je obilježila početke modernog javnog zdravstva u našim krajevima, razvijajući po svemu osebujan model javne i socijalne higijene kojega je, zahvaljujući svojem angažmanu u zdravstvenoj organizaciji Lige naroda, novčanoj pomoći i drugim resursima i ostvario.
Njegova ideja javnoga zdravstva koje treba biti dostupno svima bez obzira na materijalne razlike revolucionizirala je povijesni razvoj javnoga zdravstva u našim krajevima, tako daje samo tijekom 20-tih godina prošloga stoljeća izgrađeno oko 250 javno-zdravstvenih centara, laboratorija i dispanzera socijalne medicine diljem bivše države.

Svoj je model javnog zdravstva poslije razvijao i u drugim državama (Kina) te za isto primao i najviše državne počasti, a predavao je i na europskim i američkim sveučilištima, te u konačnici i izradio nacrt Ustava Svjetske zdravstvene organizacije, konstituirane 7. travnja 1948. koji se dan i obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Zbog osobitih zasluga primio je i najviše počasti na području unaprijeđenja javnog zdravstva, a uslijed neiscrpne kreativnosti, duha i zanosa kojim je u djelo i provodio ostvarenje liječnika kao "narodnog učitelja", s pravom ga se može smatrati i ocem modernog javnog zdravstva.

Prezentaciji su, među brojnim gostima, nazočili i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, dr. med. Kata Krešić, te pomoćnica pročelnika Upravnog odjela zdravstva i socijalne skrbi Vukovarsko-srijemske županije, gđa Dragana Leko.

Takđer je je u organizaciji vukovarskih lionsa provedena javno-zdravstvenom akcija za građane grada Vukovara u centru grada. Članovi Lions kluba Vukovar postavili su štand na kojem je tom prigodom svim posjetiteljima izmjerena razina šećera u krvi i prekontroliran krvni tlak, te su djeljeni leci i promidžbeni materijal. Osobama sa povišenim vrijednostima stručne savjete i preporuke za daljnje liječenje davao je dr. Marko Pirić, člana Povjerenstva za dijabetes D-126 Hrvatska, dr. Mirjana Semenić Rutko i dr. Nizar Shoukry.

Posjetitelji štanda, oko 200 građana grada Vukovara svojm dolaskom dali su potporu Lions klubu Vukovar i nastojanjima medicinske struke da se prevencijom, edukacijm i redovnim liječničkim pregledima poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje građana svih uzrasta