U glavnom gradu Moldavije Cihisinau održava se ovogodišnje prvenstvo Europe za uzraste do 15 do 17 godina, a u borbu sa kilogramima nastupilo je ukupno 356 natjecatelja iz 34 zemlje.

Zbog ograničenih financijskih sredstava, hrvatsku reprezentaciju je činila mala, ali veoma uspješna tročlana ekipa natjecatelja u konkurenciji do 15 godina.

Prva je na podij izašla GABRIELA FRLAN iz Dražica koja je u kategoriji do 55 kg. ostvarila tri plasmana na 10. mjesto.

Dan kasnije nastupa Chijara Reljac iz Dražica u kategoriji do 59 kg. i ulazi u anale hrvatskog dizanja utega kao prva osvajačica odličja sa Europskih prvenstava osvojivši tri bronce.

Devetog srpnja, ponovo se viorila hrvatska zastava u Moldaviji, zaslugom mlade Vukovarke TANJE TURUKALO, koja je nastupila u kategoriji do 76 kg. s rezultatima od 66 kg. u trzaju ( bronca), sa 87 kg. u izbačaju (srebro) i sa 153 kg. u biatlonu (bronca).

Zanimljivo je da je drugoplasirana Bugarka u konačnici imala za 1 kg. bolji rezultat, a pobijedila je natjecateljica iz Turske.

Ostvarenje Tanje Turukalo je također za anale hrvatskog dizanja utega jer je osvojeno srebro u izbačaju, prvo srebro u ženskoj konkurenciji s Europskih prvenstava od samostalnosti Hrvatske.

U najavi ovog Prvenstva Europe, rečeno je da ako Tanju ne "pokosi" trema prvog nastupa u Reprezentaciji i Prvenstvu Europe, da je kandidat za osvajanje odličja. Računali smo na treća mjesta i bronce, a Tanja nas je dodatno iznenadila osvajanjem srebra u izbačaju.

Ovaj novi uspjeh nije slučajnost, nego plod dobrog desetogodišnjeg rada u klubu, čiji su natjecatelji postavljali mnoštvo državnih rekorda za mlađe uzraste, na Olimpijskim igrama mladih u Argentini naša Hermana Dermiček osvaja deseto mjesto, Nikola Todorović je četvrti na svijetu za kadete u Meksiku i pobjednik Kupa Europske unije u Španjolskoj, a Tanja je sada stavila "šlag na tortu" svojim uspješnim nastupom u Moldaviji!

Zahvaljujem se ovoj mojoj djeci što zajedno sa mnom promoviraju dizanje utega i sada bi "mirne duše" mogao u zasluženu "sportsku mirovinu", ali ne još dok zdravlje služi, treba učiti vukovarsku djecu dizati utege!

Dizanje utega je veoma težak sport u kojem uspijevaju samo oni najuporniji, oni koji su voljni umjesto sjedenja za računalom svoje slobodno vrijeme provesti s utezima, a tu je i borba s predrasudama koje prate ovaj sport, a dolaze od neupućenih roditelja pa čak i od nastavnika tjelesnog odgoja: "Ostat ćeš mali", "Dobit ćeš bruh", "Stradat će ti kralježnica" - što je upravo suprotno.

"Nadamo se da se o ovom našem uspjehu neće pričati dan-dva i onda zaboraviti vukovarske dizače utega! Poznato je da smo mi naš rad započeli u skladištu Sportske dvorane bez ijednog vanjskog otvora i da smo svojim radom, a razumijevanjem Grada Vukovara i Sportskih objekata, dobili za naš rad, adekvatan prostor što i rezultira ovim uspjesima. Rekvizita za trening i natjecanja imamo dovoljno, Zajednica športskih udruga i Grad izdvajaju zadovoljavajuća sredstva za "hladni pogon" kluba (termini za trening i natjecanja, za trenera, za zdravstvene preglede sportaša, knjigovođu, kotizacije), ali imamo problem sa količinom sredstava za odlazak, smještaj i prehranu sportaša, jer u više navrata odlazimo na natjecanja u dalje destinacije (Split, Zagreb, Dražice), doručkujući iz pekarnice, ručajući ispred nekog "fast fooda", a spava se u skromnim apartmanima. Sve je drastično poskupjelo.Nadamo se da će odgovorni u Gradu i Zajednici imati za nas razumijevanja, kao osvajačima međunarodnih odličja i povećati izdvajanja za naš klub za nekih 2-3 tisuće eura i tako podignuti zasluženi bolji standard naših sportaša, koji pronose ime našeg Grada Vukovara diljem Europe i svijeta"., riječi su Milana Kordića, trenera kluba.

Čestitamo TANJI na ostvarenom uspjehu!

Uprava kluba