U sklopu milijun i dvjesto tisuća eura vrijednog projekta Zaželi – prevencija institucionalizacije koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), cilj je povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, kao i pružanje usluge potpore u svakodnevnom životu osobama treće životne dobi i invalidima. Partner na projektu je Grad Vukovar, a trajanje je 36 mjeseci.

Uvodnu konferenciju projekta Zajedno i danas i sutra! otvorila je izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, Dijana Antunović Lazić, a okupljene su pozdravili predstavnici jedinica lokalne samouprave: pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb vukovarsko-srijemske županije Mario Adamović, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac i voditeljica projekta Zaželi – Prevencija institucionalizacije – Općina Trpinja 4, Jasna Ajduković.

Već u uvodnim riječima čuli smo da je za poboljšanje kvalitete života u zajednici potrebna suradnja svih dionika što su potvrdili i govornici tijekom konferencije.

Mira Stamatović, voditeljica projektnih aktivnosti, predstavila je projekt u cijelosti kojemu je cilj pružanje usluga i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom na području grada Vukovara i naselja Bršadin (općina Trpinja) što podrazumijeva organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene te drugih svakodnevnih potreba. Ciljna skupina su osobe starije od 65 godina, a kroz projekt u radni odnos je primljeno 25 osoba za pružanje podrške najmanje 150 starijih osoba i osoba s invaliditetom tijekom 32 mjeseca. Europski dom Vukovar skrbi o cca 175 krajnjih korisnika.

Hrvatski Zavod za zapošljavanje je u svim Pozivima ZAŽELI imao značajnu ulogu kao posredničko tijelo razine 2. Jasna Kolar, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Vukovar upoznala je prisutne s područjem djelovanja HZZ-a u kontekstu zapošljavanja građana s posebnim naglaskom na ranjive skupine.

Pored promocije projekta, sudionici konferencije su dobili korisne informacije o mogućim oblicima nasilja u obitelji, kako ga prepoznati te kako prevenirati nasilje nad osobama starije životne dobi. U ovu složenu temu uputila nas je Sanja Hostonski, policijska službenica za prevenciju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske županije. Tijekom diskusije Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar, dao nam je osnovne informacije o radu Županijskog centra 112.

Uvodnu konferenciju projekta Zajedno i danas i sutra! moderirala je Maja Buljubašić, a sudjelovalo je više od 80 sudionika što upućuje na međusobnu suradnju i zainteresiranost svih dionika u zajednici kada je u pitanju pružanje pomoći ranjivim skupinama, posebno starijima, slabijima i nemoćnima.