Dječje atletsko natjecanje Erste Plava liga rezultat je suradnje Atletskog kluba Pro Sport i glavnih sponzora Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavi mirovinski fondovi, koji su prepoznali važnost bavljenja sportom od malih nogu i sve njegove prednosti za zdravo i sretno odrastanje.


Organizator natjecanja Atletski klub Pro Sport ponudio je osnovnoškolcima iz cijele Hrvatske mogućnost da okuse čari sportskog nadmetanja, ispitaju vlastite granice i dobro se zabave u društvu vršnjaka.

Glavni sponzori Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavi mirovinski fondovi prepoznali su vrijednost takvog projekta i uključili se u realizaciju natjecanja s vjerom da će ono mladima predstavljati izazov, ali ih i učiti kako bavljenje sportom stvara kvalitetniji i sretniji život.
Ulaganje u zajednicu nit je vodilja svih uključenih strana. Zato ovo natjecanje iz dana u dan i godine u godinu pronalazi sve više natjecatelja i podupiratelja.

Obzirom da se radi o društveno odgovornim sponzorima u Vukovaru se održala inkluzivna Erste plava liga. Naša dječica dobila su priliku pokazati da su dio zajednice, da mogu sudjelovati, na svoj način te da su njihove medalje najvećeg sjaja jer simboliziraju toleranciju, podršku, prihvaćanje, sreću, zadovoljstvo, osmijehe, zagrljaje, uspjehe, pomjeranje granica i sl.

Poznato je da su upravo djeca ta koja najbolje razumiju inkluzivne koncepte i koja ih mogu od malena promijeniti za dobrobit društva i bolji položaj djece s teškoćama u razvoju u zajednici. Važno je stvarati i implementirati dobar inkluzivni sportski program.

Ovo je dobar primjer inkluzivne prakse, a nadamo se da će se s istom nastaviti te proširiti i na druge gradove, po principu SPORT ZA SVE!

Nažalost susrećemo se s brojnim izazovima i teškoćama u stvaranju inkluzivnog društva, ali uz podršku i nastavak ovakvih dobrih suradnji zasigurno će doći do krajnjih rezultata, a to je socijalna uključenost djece s teškoćama u razvoju u sve aktivnosti zajednice.

Zahvaljujemo se sponzorima ERSTE PLAVE LIGE na dobivenoj prilici i razumijevanju. Radost i osmijesi naše djece na fotografijama govore više od riječi. Stoga se nadamo da će se naša borba za svoje mjesto pod suncem biti s vremenom manja i lakša.