U petak 10. svibnja 2024. u auli Tekstilprometa i domaćinstvu Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, održana je 24. izložba inovacija INOVA-MLADI 2024.

Još od 2001. godine, ovaj najveći događaj inovacija u Republici Hrvatskoj, okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ove su godine, uz sudionike iz gotovo cijele Republike Hrvatske na izložbi sudjelovali i gosti izlagači iz Ukrajine, BiH, Rumunjske, Malezije i Taiwan-a. Program je rezultat suradnje Saveza inovatora Zagreba, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora. Cilj izložbe je okupiti učenike osnovnih, srednjih škola, studente i njihove mentore koji pokazuju kreativne sposobnosti u osmišljavanju i izradi inovacija, odabrati i nagraditi najbolje inovacije te promicati inovatorstvo među mladima.


U kategoriji Srednje škole, natjecali su se i vukovarski gimnazijalci Lara Grlić, Iva Bajac i Matej Ilišević u pratnji svojih nastavnika Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića, predstavivši rad Rukopis prošlosti očima milenijalaca. Rad čine tri pomagala koja se međusobno nadopunjuju a čijom se integracijom ostvaruje inovativan i sveobuhvatan pristup učenju glagoljice i latiničnog pisma. Didaktičko pomagalo Glagolitic Latin Educational Experience, sastoji od abecednih pločica za oba pisma te je u cijelosti izrađen na 3D pisaču, spajajući najnoviju tehnologiju s hrvatskom kulturnom baštinom i drevnom znanosti. Pomagalo potiče angažman i usvajanje znanja na efikasan i zanimljiv način. Didaktička glagoljica slagalica, također je u cijelosti izrađena pomoću 3D pisača, potiče razvoj fine motorike te omogućuje interaktivnu igru između dvoje djece dok istovremeno pospješuje razvoj suradnje i vještinu rješavanja problema. Edu kartice sa zapisom kemijskih elemenata na glagoljici, dizajnirane su također u .stl formatu i omogućuju praktičnu primjenu naučenog u stvarnom svijetu, povezujući elemente iz neposredne stvarnosti s elementima periodnog sustava. Njihovom primjenom, djeca mogu bolje razumjeti glagoljicu ali i spoznati njezinu primjenu kroz interdisciplinarni pristup. Rad Rukopis prošlosti očima milenijalaca kroz svoja tri didaktička pomagala, donosi inovativno i sveobuhvatno iskustvo u učenju glagoljice koje ne samo što educira, već i inspirira djecu, povezujući ih s hrvatskom kulturnom baštinom na suvremen i njima blizak način.


Osim brojnim posjetiteljima, vukovarski su gimnazijalci prezentirali svoj rad i pred ocjenjivačkim sudom koji je na temelju razgovora s autorima i ocjenom funkcionalnosti i inovativnosti vrednovao rad u cjelini. Prezentacija i funkcionalnost rada Rukopis prošlosti očima milenijalaca, vrednovani su najvišom ocjenom, što je vukovarskim gimnazijalcima donijelo zlatno odličje i čime su se svrstali među najbolje inovatore. Kao najbolji mladi inovatori, pozvani su predstaviti rad i sudjelovati na 48. hrvatskom salonu inovacija INOVA-BUDI UZOR 2024 s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu u periodu od 16.-18. listopada 2024., te na 16. nacionalnu izložbu inovacija mladih MLADI & INOVACIJE koja će se održati u rujnu 2024. u Matuljima.

Ovaj uspjeh dokaz je izvrsnosti škole u poticanju i podržavanju mladih inovatora a Lara, Iva i Matej inspiracija su i putokaz ostalim učenicima za daljnje istraživanje, stvaranje i savladavanje kreativnih izazova.