Osnovna škola Dragutina Tadijanovića

Glazbeni odjeli škole

Lidija Miletić, prof.

ravnateljica savjetnica

Vukovar, 08.04.2024.



Od trećeg do sedmog travnja 2024. godine učenici Glazbenih odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića sa svojim profesorima realizirali su projekt „Vukovarska golubica u Makedoniji“ u okviru koga su posjetili Republiku Sjevernu Makedoniju. Cilj ovog projekta bio je razmjena iskustava u radu glazbenih škola, zajedničko muziciranje učenika, upoznavanje instrumenata koji su tradicionalni za obje zemlje te održavanje zajedničkog koncerta učenika i učitelja obiju škola. Na svečanom koncertu izvođene su skladbe hrvatskih kompozitora te smo na taj način upoznali naše domaćine sa hrvatskom glazbenom baštinom i kulturom.

Na put je krenulo 38 učenika i 8 učitelja škole, a na putu ka Bitoli učenici su posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedonii u Skopju. U srdačnom susretu sa veleposlanicom gospođom Nives Tiganj i savjetnikom gospodinom Nikolom Bajićem učenici su predstavili naš grad i školu pa i zapjevali „Ne dirajte mi ravnicu“ na terasi veleposlanstva. U Bitoli, koja je bila cilj našeg putovanja, posjetili smo Državno muzičko učilište u kome su objedinjene osnovna i srednja glazbena škola sa ukupno 530 učenika. U školi smo potpisali Ugovor o suradnji koji će biti temelj daljnjih aktivnosti na poboljšanju rada obiju ustanova. U realizaciji ovoga projekta imali smo i veliku podršku Hrvatskog kulturnog centra Marko Marulić iz Bitole, a posebno njegovog predsjednika dr.sc. Branka Maretića i gospođice Nede Maretić koja je medijski pratila ovo gostovanje. Potpisani ugovor o suradnji sa ovim centrom jamči kako je ovaj posjet tek temelj za druge aktivnosti vezane uz promicanje hrvatske kulture u kojima ćemo zajedno sudjelovati. Želimo ovom prilikom zahvaliti i gradonačelniku grada Bitole, gospodinu Toniju Konjanovskom koji je delegacije škola primio i u službenom posjetu na kome smo izmijenili prikladne uspomene na ovaj susret i iskazali obostrani interes za nastavak projekta te realizaciju uzvratnog susreta u Vukovaru.

Četvrtog travnja u prijepodnevnim satima učenici su posjetili Kruševo i muzej svima dragog prerano preminulog Toše Proeskog. U popodnevnim satima u prepunoj prekrasnoj dvorani Kulturnog informativnog centra održan je zajednički koncertu Glazbenog odjela naše škole i Državnog muzičkog učilišta iz Bitole kojem su nazočili gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika, konzul republike Bugarske u Bitoli, diplomatski savjetnik u velposlanstvu RH u Skopju i predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Marka Marulića kao i ravnatelj centra gospodin Blagojče Božinovski. Sve okupljene pozdravili su direktor Muzičkog učilišta Bitola Kiril Stojčevski i ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić. UZ soliste obiju škola na koncertu je nastupio i orkestar GO naše škole, a poseban dar bila je skladba Vlatka Stefanovskog u izvedbi školskog benda „Banda s tavana“.

05.travnja učenici su posjetili Ohrid te se upoznali sa prebogatom povijesnom baštinom toga grada, a zatim se uputili nazad u Vukovar prepuni divnih uspomena na ovo zajedničko druženje.

Ovim posjetom i zajedničkim koncertom još smo jednom posvjedočili kako je kultura, a u okviru nje i glazba, univerzalni jezik svih dobronamjernih ljudi koji ne poznaje granice te najbolje spaja narode, a napose nove generacije onih koji će baštiniti sve dobro kojemu smo svjedočili.