INOVA-MLADI 2022., 22. je izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem. Najveća je to izložba inovacija mladih u RH, koja od 2001. godine okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz cijele Hrvatske i inozemstva. Središnji godišnji događaj iznimno popularan među mladim inovatorima održan je 7. svibnja 2022. u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturni centar u Zagrebu. Protekle 2021. godine, na izložbi INOVA-MLADI, prijavljenih autora, učenika i studenata s njihovim mentorima bilo je nešto više od 400 a ove su godine mladi još više pokazali svoju kreativnu i inovativnu stranu te je prijavljen 291 izložak i 476 sudionika iz čak 41 škole!
Učenice Gimnazije Vukovar, Katarina Jovakarić i Lara Šijanović, sudjelovale su na događanju i sa svojim projektom Lego robotska ruka, natjecale su se u kategoriji Srednjih škola.

Pod pretpostavkom da će robotika i umjetna inteligencija doprinijeti stvaranju boljeg i humanijeg društva u kojem će ljudi imati više vremena za osobni razvoj, djevojke su odlučile iskoristiti mogućnosti novih tehnologija i stvoriti vlastit alat koji pomaže osigurati održivi razvoj a u konačnici i našu zajedničku budućnost. Lego robotska ruka nastala je u sklopu aktivnosti stvaranja vlastitih tehnoloških rješenja u službi održivog razvoja u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“.
Riječ je o modelu protetičke ruke izrađene isključivo od Lego kockica. Glavna je svrha projekta izraditi protetičku roku koja će precizno oponašati cijeli raspon pokreta normalne ljudske šake i ruke. Svi pokreti ruke i lakta, držanje zgloba, abdukcija (odmicanje) i adukcija (primicanje) sve je upravljano pomoću Lego pneumatskih cilindara. Jedan od ciljeva bio je i maksimalno povećati brzinu i snagu, ali zadržati dosljedan omjer između njih za potrebe demonstracije. Važno je napomenuti da je osmišljen kao proteza iznad lakta, dok je drugi donji dio poslužio kao baza za pričvršćivanje i konačan izgled modela. Težina koju može podići ograničena je na oblik predmeta i orijentaciju zgloba i lakta, ali ne više od 1kg.

Glavne karakteristike:
§ Ukupno 5 servo motora radi na 9,6 V DC
§ Ima 12 točaka slobodnog kretanja poput zglobova ljudske ruke
§ Izrađena je u prirodnoj veličini pomoću više od 150 dijelova
§ Šaka može putem pneumatskih cilindara izvoditi pokrete stiska, adukcije i abdukcije
§ Palac ima tri točke slobodnog kretanja
§ Prsti imaju mogućnost individualne kontrole pokreta
§ Servo motori omogućuju pokrete podlaktice lijevo – desno
§ Moguća je pronacija i supinacija podlaktice (pronacija podlaktice je rotacijski pokret gdje su šaka i nadlaktica gurnute prema unutra dok supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema van)
§ Moguće je izvoditi pokrete opružanja i skupljanja u laktu

Robotska ruka odličan je multi-tasker. Može obavljati široki spektar poslova, a da se ne ruši pod teretom zahtjeva. Neke od prednosti su relativno velika brzina rada, povećana učinkovitost, dulje radno vrijeme i nezagađivanje okoliša. Također, primjenjiva je za obavljanje ponavljajućih radnji ili poslova koji se smatraju previše rutinskim (monotonim), prljavima ili previše opasnim za ljude.

Svojim su nastupom, znanjem i demonstracijom, djevojke oduševile posjetitelje budući su LEGO kockice i bezgranične mogućnosti njihova slaganja oduvijek bile u području interesa kako djece različitih uzrasta tako i odraslih. One potiču maštu, kreativnost i nadasve inovativnost. Jednako tako brojna istraživanja upućuju na činjenicu da se djevojke i žene u puno manjem broju opredjeljuju za STEM karijere. Iako žene čine 50% svjetske populacije, prema podacima UNESCO-vog Instituta za Statistiku (UIS), samo 28% znanstvenika su ženskog spola. Neki interesi, a kasnije i karijere, smatraju se “prikladnijim” za dječake, a neke za djevojčice. Poticanje djece na određene aktivnosti ima velik utjecaj na daljnji razvoj njihovih vještina i interesa. Tako je na primjer, igranje s kockama i sličnim kreativnim igračkama dobar prediktor kasnijih spacijalnih sposobnosti koje su važne za razumijevanje matematičkih i inženjerskih koncepata. Zbog svih tih su razloga Katarina i Lara odlučile prihvatiti izazov i pokazati da su djevojke baš kao i mladići sposobne i spremne na istraživanja i stvaranje kreacija u području STEMa stvarajući model protetičke ruke izrađene isključivo od Lego kockica.

A da su u tome bile uspješne, dokaz je osvojena zlatna medalja! Svečanost dodjele medalja i priznanja upriličena je 19.5.2022. u u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturni centar u Zagrebu. Djevojke su se nakon inspirativnog i plodonosnog dana, sa medaljom oko vrata, kući vratile sretne i ponosne što su doprinijele rušenju predrasuda i stereotipa da je STEM rezerviran samo za suprotan spol i što su robotiku kroz svoju Lego robotsku ruku predstavili u vidu rješenja u službi održivog razvoja, a već sutra započinju s novim istraživanjem bezgraničnih mogućnosti LEGO kockica, IoTa i mikrokontrolera.