Dana 24. studenog 2017. godine u okviru aktivnosti Zajednice praktičara pilot projekta e-Škole organiziran je studijski posjet dvjema školama: OŠ Dragutina Tadijanovića i Gimnaziji Vukovar koje u izvođenju nastave i poslovanju uspješno primjenjuju informacijsko komunikacijske tehnologije.
Nakon prvog studijskog posjeta Osnovnoj školi "Vežica" u Rijeci, gdje smo bili gosti, ovoga puta ukazala nam se čast biti domaćinima i ugostiti nastavnike i djelatnike škola iz cijele Republike Hrvatske te predstavnike CARNeta i Algebre.
Pripreme su započele mjesec dana ranije te smo u sklopu tima zajednice praktičara, dogovorili aktivnosti koje ćemo provesti te teme koje ćemo predstaviti. Svaki član tima iznio je svoje ideje i primjere korištenja IKTa u nastavnom procesu te smo u skladu s tim prionuli izradi prezentacija i oglednih sati.
Obje škole dobile su zadatak, predstavti školu, osmisliti dva ogledna sata, te prezentacije koje uključuju integraciju IKTa u STEM predmete. Škole su predstavili ravnatelji: OŠ Dragutina Tadijanovića, Lidija Miletić i Gimnaziju Vukovar, Davor Šijanović.
U Gimnaziji Vukovar, ogledni sati održani su iz matematike (Suzana Osička, Sandra Savčić), a kroz pet prezentacija koje je predstavilo 10 prezentera (Kristina Kristek, Karolina Dvojković, Ivan Menđušić, Sanja Pavlović Šijanović, Radivojka Utvić, Vesna Dobrijević, Emilija Mirić, Marina Lukaš, Nataša Vinković, Edita Evetić), sudionici su mogli vidjeti i čuti primjenu raznovrsnih aplikacija i uređaja dobivenih u sklopu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" u matematici, fizici, kemiji, informatici, biologiji, geografiji i glazbi.
Vrijednost ovakvih susreta iskazana je za Okruglim stolom, na kojem je moderator Siniša Đurđević-Algebra, naglasio kako su ovakve prilike u kojima možemo razmjenjivati ideje, iskustva i znanja, prijeko potrebne, jer nas motiviraju i potiču na uspostavljanje novih kontaktakata, razvijaju nove suradnje koje u konačnici dovode do razvijanja novih, inovativnih ideja koje uspješno realiziramo za dobrobit svojih učenika. Martina Hribar –CARNet izrazila je zadovoljstvo načinom rada zajednice praktičara koja kroz ovakve organizirane susrete ali i kroz virtualne susrete u okviru poslovne društvene mreže Yammer svakodnevno razmjenjuje iskustva s ciljem unaprjeđivanja nastave kroz kreativnu i inovativnu primjenu IKT-a u učenju i poučavanju.
Neformalno druženje koje je uslijedio nakon niza raznovrsnih aktivnosti i sadržaja, obogatilo nas je novim poznanstvima i iznjedrilo nove suradnje koje će zasigurno rezultirati i nizom novih zajedničkih projekata i aktivnosti. Kao domaćini, uložili smo puno truda i pozitivnih emocija u ovaj susret i vjerujemo da smo svojim primjerima uspjeli pokazati kako učenje i poučavanje može biti izazovno i interesantno i učenicima i nastavnicima. Možda nismo bili savršeni, možda smo imali tremu, možda su se potkrale poneke pogreške, ali takvi smo! Entuzijasti po prirodi, koji malo slabije vide prepreke a malo bolje prilike i nove izazove! A entuzijazam je zarazan, zar ne?