×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2015/07/01/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/07/01/04

{gallery}2015/07/01/04{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nazočio je u utorak, 30. lipnja, otvorenju stalnog postava Muzeja vučedolske kulture gdje je i pozdravio sve okupljene zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji ovog važnog projekta.

Izgradnja muzeja završena je 2014. godine, a trajala je čak deset godina. Cijeli je projekt vrijedan 60 milijuna kuna, a financiran je kroz veliki projekt Ilok-Vukovar-Vučedol financiran zajmom Razvojne banke Vijeća i Ministarstva kulture RH. Riječ je se o svjetskoj atrakciji, budući da je Muzej proizvod koji spaja kulturu, znanost i turizam i temelj je za početak multifunkcionalnoga projekta Arheološkog parka Vučedol na kojemu zajedno rade tri resorna ministarstva, a Vlada RH uvrstila ga je u razvojne prioritete.

Muzej se prostire na oko 1200 metara četvornih, a u 19 prostorija prikazani su život i postignuća vučedolske kulture koja slovi za najstariju europsku civilizaciju. Stalni postav čine neposredni arheološki nalazi koji datiraju iz 3000 do 3300 godine prije Krista, a dolaze s jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi.

Autori postava Muzeja vučedolske kulture su Aleksandar Durman s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mirela Hutinec, ravnateljica novovotvorenoga muzeja, dok je autorica likovnoga postava arhitektica Vanja Ilić.

U projekt je uključena i Ruža Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar, koja je zajedno s Aleksandrom Durmanom, dugogodišnjim voditeljem arheoloških istraživanja Vučedola, uključena u idejnu koncepciju vučedolskoga muzeja. Naime, Muzej je naslonjen na arheološki lokalitet što je novi iskorak u načinu prezentiranja arheološke baštine i odličan temelj za razvoj kulturnoga turizma.

"Ovaj projekt je od enormnog značenja za prošlost, a možda i još više i za budućnost. Pozivamo sve državne institucije da zajedno nastavimo raditi na dovršetku ovoga projekta na zadovoljstvo svih u Hrvatskoj," rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.